Нов скандал в Държавната консолидационна компания. Съветът на директорите на

...
Нов скандал в Държавната консолидационна компания. Съветът на директорите на
Коментари Харесай

След уволненията в ДКК: Икономическият министър поиска оставки

Нов скандал в Държавната консолидационна компания. Съветът на шефовете на сдружението уволни един от изпълнителните шефове - Ваня Караганева. Останалите трима членове я упрекват, че независимо е взимала решения, които са нанесли вреди на предприятието за над 50 млн. лв.. Икономическият министър Даниела Везиева отбрани уволнената Караганева и разгласи, че ще изиска оставката на тези, които са я уволнили.



След осем часа вечерта през вчерашния ден от Държавната консолидационна компания разпространиха известие до медиите, в което се споделя, че съвета на шефовете на сдружението е уволнило един от изпълнителните шефове. Причината - Ваня Караганева е сключила еднолично контракти в прорез с общите решения.

Останалите членове на Съвета - Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска настояват, че цялото предопределение на Караганева е нелегално и е в прорез с разпоредбите. Освен това те настояват, че нейните решения обвързват ДКК с над 50 млн. лв. в частна изгода. Тримата не одобряват и правото ѝ да взима независими решения.

Служебният стопански министър Даниела Везиева се усъмни в решението на Съвета на шефовете и отбрани уволнената Караганева. Икономическото министерство е притежател на ДКК.

" Нямаме естествена връзка с всички от ДКК и от наша страна, от страна на министерството няма и нотка на отвращение, в противен случай ние сме доброжелателни, желаеме да работим в една и съща посока на смяна на модела, който е бил построен в ДКК ", сподели Даниела Везиева, длъжностен министър на стопанската система.

Самата Караганева беше предложена от някогашния към този момент длъжностен стопански министър Кирил Петков. Това е и поредна промяна в управлението на сдружението, което държи едни от най-важните активи от военно-промишления комплекс, сдружението " Монтажи " и други. Именно тази компания се занимава и с ремонта на язовирите у нас. Според Везиева обаче Съветът на шефовете, който е назначен в последните дни на кабинета " Борисов 3 " е работил погрешно.

" Заради всичко това, което те са изнесли и то по този метод - неточен, некоректен, непрогледен, поставящ подозрения към всичко което се стремим - след инспекцията ще желая оставката на тримата членове на шефовете ", уточни още Везиева.



От ГЕРБ осъдиха държанието на уволнената Ваня Караганева и желаеха пояснение от някогашния и сегашен длъжностен министър.

" Ето това за мен е илюстрация на тематика пленена страна, калинките на Румен Радев, назначени от тогавашния министър и в този момент претендент за министър-председател Кирил Петков, продават на частна компания бъдещото на целия военно индустриален комплекс ", съобщи Любомир Талев от ГЕРБ.

От ДКК разпространиха ново известие, в което помолиха да не се политизира казусът. От Съвета на шефовете изясняват, че не желаят да упрекват икономическото министерство, а в противен случай работят единствено в негова изгода и са защитили ползите на страната.



" Държавна консолидационна компания ДКК продължава да счита, че с отстраняването на Ваня Караганева от поста изпълнителен шеф е защитило интереса на сдружението и страната, както и на министъра на стопанската система в качеството му на принципал на ДКК. ДКК държи да подчертае още веднъж, че всевъзможни внушения за отговорност и виновност на принципала на ДКК в лицето на министъра на стопанската система, и актуалният, и предходният, за осъществените от Караганева нарушавания, са безусловно спекулативни ", се споделя в известието.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР