Нов скандал с германската автоиндустрия. Според разкрития в американската и

...
Нов скандал с германската автоиндустрия. Според разкрития в американската и
Коментари Харесай

Продължение на Дизелгейт - тестове върху маймуни и хора

Нов скандал с немската автоиндустрия. Според разкрития в американската и немската преса, учредена от немските автомобилни гиганти научна група е поръчвала проби на нездравословните излъчвания от колите върху маймуни и хора. Защо и каква е реакцията в Германия - в идващия материал.

Институт в Ню Мексико е опитал с 10 маймуни, които вдишвали дизелови излъчвания от няколко немски коли в херметически камери. А в университетската болница в Аахен 25 души по няколко часа дневно вдишвали азотен диоксид, с цел да се откри въздействието му върху здрав човешки организъм, настояват изявленията. Целта била да се оспори мнението на Световната здравна организация от 2012-та, че дизеловите излъчвания са канцерогенни.

Поръчител на тестванията е била научна група, учредена и финансирана от Фолксваген, Даймлер и Бе Ем Ве. Експериментите са били в ход от 2012-та до 2015-та, научната група предходната година се е разпуснала. В тестовия интервал производителите са твърдели, че модерната технология е понижила нездравословните дизелови излъчвания до безвредни нива, само че след това Фолксваген беше махленски в манипулиране на измерванията. Трите компании се разграничават от проучванията и приложенията им и упорстват за следствие.
 © Българска телеграфна агенция
Реакцията в Германия е бурна. Министърът на екологията Барбара Хендрикс назова опитите " ужасяващи ". Тя е шокирана, че учени са се съгласили да ги проведат.
Щефен Зайберт, представител на немското държавно управление: Тези проби върху маймуни и хора са неоправдани от етична позиция и повдигат голям брой сериозни въпроси към хората, които стоят зад тях. Инго Щратер, представител на Министерството на превоза на Германия: Министърът на превоза не приема сходни проби, които повреждат хора и животни и не служат на науката, а единствено на PR-цели. Министърът желае фирмите да дават неотложно подробни отговори.
Равнищата на дизелото замърсяване в 10 немски градове е към момента прекомерно високо и евентуално ще последва възбрана, в случай че моторите не бъдат осъвременени. При това софтуерен ъпгрейд няма да е задоволителен за решение на казуса, който визира обитаеми места като Мюнхен, Хамбург, Дюселдорф и Кльолн.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР