Нов скандал избухна в намиращата се край Пловдив община Куклен,

...
Нов скандал избухна в намиращата се край Пловдив община Куклен,
Коментари Харесай

Община Куклен на път да закупи скъпа техника ... незаконно!

Нов скандал избухна в намиращата се край Пловдив община Куклен, като този път и Plovdiv24.bg бе забъркан. Кметът на Руен Здравко Куманов разгласява на стената си във фейсбук следното известие:

" Задкулисието в община Куклен работи с цялостна пара, не в интерес на жителите, а против тях!

Уважаеми жители,

Повече от три години в община Куклен се организират търгове за закупуване на сметосъбирачки. Общината има искряща потребност от това, защото съществуващите са морално остарели, да не кажа грохнали. То не беше търсене на компании, обжалване на поръчки и какво ли още не. Последната социална поръчка завърши преди няколко дни. Фирмата спечелила търга даде със 100 хиляди лева по-ниска цена от оповестената от общината и в този момент се прави опит още веднъж да се анулира и този търг. Според Вас, за какво?

Къде е " Пловдив – 24ч. " – дано пита, нали е транспарантна медия, загрижена за общината?

Здравко Куманов – кмет с. Руен "

Ние незабавно се опитахме да проучим въпроса, само че... се оказа, че сега не би трябвало да разполагаме с тази информация. Нещо повече - изнасянето на такава информация е нелегално.

Членовете на комисията са длъжни да пазят в загадка събитията, които са разбрали във връзка със своята работа в комисията, а работата на комисията даже не е завършила.

Това обвързване е част от декларацията по член 103 от Закона за публичните поръчки, която подписва всеки член на комисията по осъществяване на процедурата.

В деня на отваряне на ценовите предложения в постройката на общината е участвал единствено представител на Екосол България.

Следователно информацията би трябвало да е изтекла или от някой от членовете на комисията или от възложителя – кмета на общината.

С обявата на Куманов по безапелационен метод се потвърждава нарушаване на Закона за публичните поръчки и тук е мястото на способените органи (Сметна палата, Агенция за държавна финансова ревизия, ДАНС или други) да се самосезират и ревизират законосъобразността на процедурата или дали е упражнено въздействие върху членове на комисията за изхода от процедурата в нечий частен интерес.

Към момента на електронната страница, в " Профила на купувача " на Община Куклен, където би трябвало първо да се разгласява цялата информация за процедурата - протоколи, цени и други данни, не е оповестено нищо.

По закон цялата документи и офертите по осъществяване на процедурата се съхранява от ръководителя на комисия© та. В случая това е Тунджай Наимов – зам.-кмет от квотата на Движение за права и свободи в ръководството на Куклен, трансформирал се в дясна ръка на кметицата Белчева през последната година. От общината настояват, че офертите се съхраняват при него, а Здравко Куманов постоянно е негов клиент в кабинета.

Съгласно българското законодателство комисията по осъществяване на процедурата и всеки от членовете й са самостоятелни при изложение на мнения и взимане на решения, като в дейностите си се управляват само от закона.

Досега община Куклен не е очаквала толкоз скъпи придобивки. А предлагането за продажба на два камиона за към половин милион лв. изобщо не е на ниска цена, както самият Куманов се пробва да ни убеди.

Ясно е, че някой да се пробва да повлияе на членовете на комисията при взимането на решение, защото работата й по всичко наподобява, че още не е завършила. Афишира се очевиден интерес от изхода на процедурата в интерес на избрана компания, което не приказва по никакъв начин добре за общинското управление и съдружното ръководство в дребната община!

Plovdiv24.bg ще продължи да следи тематиката изкъсо, както и реакцията на способените органи. Ще има ли нови арести на кметове и длъжностни лица в община Куклен? Четете Plovdiv24.bg, с цел да разберете!
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР