Нов симфоничен оркестър завършва 32-рия си сезон с концерт на

...
Нов симфоничен оркестър завършва 32-рия си сезон с концерт на
Коментари Харесай

Нов симфоничен оркестър завършва 32-рия си сезон

Нов симфоничен оркестър приключва 32-рия си сезон с концерт на 3 юли от 19,30 ч. в зала " България " под диригентството на Петко Димитров - ученик на Мичиганския университет, и солистка Лора Чекоратова - първия български докторант на Джулиард скул, Ню Йорк. В програмата - Концерт за пиано и оркестър 2, до минор, оп. 18 от Сергей Рахманинов и Симфония 2 ( " Лондонска " ) от Ралф Воън Уилямс. Събитието, което е част от самодейността " Да си върнем музикалните гении на България! ", се реализира с поддръжката на Националния фонд " Култура ".
Лора Чекоратова
На първа страница на партитурата на Втория концерт за пиано и оркестър на Рахманинов написа: " Посвещава се на Мосю Дал " ( " A Monsieur N. Dahl " ), в действителност доктор Николай Дал е интернист, който е изучавал внушаемост. Рахманинов стартира всекидневни визити при него през януари 1900 година за да възвърне съня си и да композира концерт за пиано - " Ще започнете своя концерт... ще работите с огромно облекчение... концертът ще бъде отличен... ". И в действителност, след пътешестване до Крим и Италия, през което скицира бъдещия концерт, той основава опус 18 (Концерт за пиано и оркестър 2). Премиерата е на 9 ноември 1901 година, като пет дни преди този момент изпада в паник офанзива, мислейки, че творбата е слаба и ще бъде цялостен неуспех. Но действителността го опровергава.
Бетовен разказва появяването на кукувицата и пъдпъдъка в бавната част на своята Пасторална симфония като " повече израз на възприятие, в сравнение с изобразяване ", а Воън Уилямс споделя за Лондонската симфония, че " музиката е предопределена да бъде самоизразителна и би трябвало да се извисява и снижава като " безспорна " музика ". Може би във връзка догатките, че повече " рисува " картини от Лондон - на две места разпознаваме Уестминстърските камбани (пролог и епилог), а в Скерцото - орган и улични песни.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР