Нов сигнал за полицейско насилие заради погрома по време на

...
Нов сигнал за полицейско насилие заради погрома по време на
Коментари Харесай

Мъж твърди, че е нападнат без вина от полицаи в нощта на протестите срещу БФС

Нов сигнал за полицейско принуждение поради погрома по време на мача България-Унгария. Пред NOVA приказва мъж, който не е бил измежду протестиращите и инцидентно се оказал на несъответствуващото място в неуместно време.

Мъжът е с три избити зъба и контузии по тялото поради удари от полицейски палки. Вече е подал сигнал до прокуратурата за случая.

Според описа на Георги Вачев, той е вечерял с другари, след което е тръгнал към метрото, служители на реда го упътват да мине по ул. „ Гурко ”. Но на пътя му вижда група хора. „ Имаше скупчване на хора, може би бяха някаква агитка, не знам. При което на кръстовището видях, че идват жандармеристи или служители на реда, не съм сигурен. И започнаха  да викат: „ Всички на земята ”. Аз си подвигнах ръцете, след което ме удариха с палка през устата ”, споделя потърпевшият. Той прибавя, че са последвали няколко удара с палки зад ухото и по ръката му.

Вачев не съумява да изясни, че не е протестиращ. По думите му не е предизвикал с нищо униформените. „ Баща ми е в системата на Министерство на вътрешните работи от 40 години, тъй че аз имам почитание към тези хора. Както към медицинските чиновници, защото майка ми е мед. сестра. Никога не съм бил арестуван ”, прибавя Вачев.

По думите на потърпевшия служителите на реда трансформират отношението си откакто загатва, че татко му е чиновник на Министерство на вътрешните работи. Искал е да научи имената на униформените. " Имам възприятието, че бяха леко уплашени. Провериха ми персоналната карта. След като ми върнаха персоналната карта, желаех имената на този човек, той ми сподели, че няма да ги даде и дали ще си вървя или да лягам на земята ", сподели Вачев. 

След въпрос на NOVA от Столична дирекция на вътрешните работи не разясниха съответния случай, тъй като още не са съумели да обработят всички сигнали за полицейско принуждение във въпросната вечер. Случаят разясниха и от синдиката на чиновниците на Министерство на вътрешните работи.

" Тези хора, с които е имал конфликт могат да бъдат открити. Дори в един закон да влезе, че при избрани обстановки чиновниците би трябвало да имат номер ", безапелационен бе Валентин Попов, ръководител на Синдиката на чиновниците в Министерство на вътрешните работи. 



Според Попов не би трябвало да се избързва със заключенията - кои от случаите от четвъртък вечер, добили известност в общественото пространство, би трябвало да се категоризират като полицейско принуждение.

" Имат право в избрани условия да го вършат, в някои случаи са и задължени. Сега дали са имали право или е надвишаване на пълномощия, се открива в хода на инспекциите. Всеки е почтен до доказване на противното. 

В неделя в ефира на NOVA вътрешният министър заяви – петима чиновници на Министерство на вътрешните работи са признали, че „ вероятно “ са надвишили своите права на митинга. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР