Нов, съвременен прочит на 200-годишна песен направи второкласничката от Варна

...
Нов, съвременен прочит на 200-годишна песен направи второкласничката от Варна
Коментари Харесай

Второкласничка от Варна възроди 200-годишна народна песен

Нов, актуален прочит на 200-годишна ария направи второкласничката от Варна - носителката на златни медали София Иванова дружно със Славеите на Надка Караджова. Новата версия на Шию, плету, пою е композирана от Александър Кипров и Алекс Нушев, по концепция на Иван Иванов – Дядо.

Екипът на дребната изпълнителка от Варна за следващ път свързва собствен креативен артикул със значими исторически места и събития в България, оповестява ВИП Комюникейшън. Освен в архитектурно-историческия резерват Боженци, фотосите майсторски ни вършат част от „ най-голямата истинска българска сватба”, състояла се през 2017 година край Велико Търново, която влезе в книгата на върховете Гинес с големия брой сватбари - над 5000 - ttps://www.youtube.com/watch?v=gCF6GJUIDQw.

Историята на тази ария е обвързвана с известната национална певица Лиляна Галевска, която към този момент 50 година е на българските и международни подиуми - на 05.03.1968 година тя постъпва в Ансамбъл Филип Кутев. Година по-късно е към този момент солистка на великия отбор и по този начин двадесет години, до момента в който ненадейно го напуща. Причината – гибелта на огромния композитор.

Лиляна Галевска е наследница на една от най-известните български певици от близката ни история Ика Стоянова. Тя е една от първите певици на БНР, пяла онлайн в ефир Я кажи ми облаче ле бяло. Именно тя чува от татко си, който другояче по специалност е фелдшер в село Врабча, Трънско песента, която към този момент е в нов аранжимент и изпълнена от три генерации певици.

Оригиналното име на националната ария е Седенкя се кладе и под това заглавие Ика Стоянова я записва в БНР. За страдание от творчеството на огромната певица са съхранени единствено две песни, само че името й се помни от гилдията и за нея се приказва с почит и почитание.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР