Нов разпознава по-слабо работещите низове от фотоволтаични панели без нужда

...
Коментари Харесай

Нов алгоритъм разпознава слаби низове във фотоволтаични системи


Нов разпознава по-слабо работещите низове от фотоволтаични панели без потребност от спомагателни данни за времето (снимка: CC0 Public Domain)

Немски откриватели са създали логаритъм за прогнозиране и идентифициране на загуби и „ слаби места “ при добива на фотоволтаична електрическа енергия. Това става посредством различаване на по-слабо работещите панелни низове без потребност от спомагателни данни за времето.

Алгоритъмът може да се употребява за инспекция на модули, низове, масиви, инвертори и трансформатори. То е дело на откриватели от Forschungszentrum Jülich GmbH в Германия.

Системата за разкриване и количествено установяване на незадоволителната продуктивност на фотоволтаичните съоръжения се разказва от ичените като опция на общоприетия разбор на коефициента на успеваемост (PR), който разказва връзката сред действителните и теоретичните енергийни изходни мощнмости на дадена фотоволтаична апаратура. Според откривателите, логаритъмът употребява низ от фотоволтаичната система с оптималната мощ като препоръка.

„ Изходният потенциал на други низове е заложен във връзка със съответната стойност на референтния низ, което води до количество, което назоваваме коефициент на саморефериране (SR) “, обясниха учените. „ Ние съпоставяме това съответствие с откритото съответствие на успеваемост, което изисква данни за слънчевата радиация. “

Групата е тествала новия метод върху фотоволтаична електроцентрала с мощ 9 MW в Германия. Съоръжението, което работи от 2011 година, разполага с трифазни инвертори, ситуирани в 1719 низа. „ Трите низа, принадлежащи на един инвертор, са конфигурирани на една монтажна стойка, ситуирана в три реда “, споделиха учените.

Те с удостоверили резултатите от тестванията си с инфрачервено изображение и разбор на напрежението и са разкрили, че новият логаритъм може да предскаже и разпознава загуби на добива на низове – или низове с незадоволителна продуктивност – без спомагателни данни за времето. Според учените, този способ за саморефериране може да разпознава локални разлики, дължащи се на разположението на централата и стареенето на съставените елементи.

Системата може да се употребява за инспекция на слънчеви модули, низове, масиви, инвертори и трансформатори.

„ Загубите оттатък предстоящото утежняване могат да бъдат оценени и да служат за основа за взимане на решения за употребата и поддръжката “, споделят учените. „ Очакваме и спомагателни преимущества – посредством използване на метода за саморефериране за изследвания на деградацията на времеви серии и разбор на първопричината посредством машинно образование и съчетание с разнообразни източници на данни, да вземем за пример образни данни. “
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР