Нов ръст на цените на горимата очакват търговците през следващите

...
Нов ръст на цените на горимата очакват търговците през следващите
Коментари Харесай

Търговците на горива прогнозират нов ръст на цените

Нов растеж на цените на горимата чакат търговците през идващите месеци. Прогнозите са бензинът и дизелът да нарастнат с 10 до 15 на 100 през идващите месеци поради покачването на цените на електрическата енергия и на петрола на международните пазари, както и нарушените вериги на доставки.

За миналата година горивата нарастнаха приблизително с към 30 на 100. Увеличението при най-масовия бензин А 95 е с 60 стотинки за литър за една година. В началото на 2021 година цената му беше към 1.80 лева за литър, до момента в който в този момент е към 2.45 лева за литър.

При дизела нарастването е още по-голямо. През януари 2021 година цената му потегля да пораства от малко над 1.80 лева за литър. В началото на тази година дизелът коства към 2.50 лева за литър. Разлика е към 70 стотинки или растеж от близо 40%.

Осезаемо нарастна и пропан-бутанът - с над 55% за година. От 90 стотинки за куб. м до над 1.40 лв. в този момент.

Най-драстично е нарастването при метана , който в последните дни нарастна с към 50 стотинки и сега цената му наближава психическата граница от 3 лева.за куб.м.

Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива предизвести, че в случай че държавното управление незабавно не вземе ограничения за облекчение на бизнеса цените ще продължат да порастват.

„ В България пазарът е стеснен и няма личен рандеман на петрол. В този смисъл страната ни е подвластна от трендовете на интернационалния пазар и на влияещите върху него фактори “, споделя Георги Тенев, правист на Асоциацията, която е известна като притежатели на дребни бензиностанции.

Решенията на ОПЕК и логистичните провокации пред превоза и съхранението на добития петрол, респективно неговите дестилати, главен ценообразуващ фактор е цената на електрическата енергия, която е извънредно висока през последните месеци, изясни той.

На последващо място идва европейският дневен ред и наднационалните нормативни решения, по отношение на „ Зелената договорка “ и намаляването, а в следствие и свеждането до най-малко на въглеродните излъчвания. Следва покачването на цените на главните първични материали, които се влагат в биокомпонента на бензина и дизела. Всичко това става на фона на световна пандемия със спорадични пикове и растяща инфлация, уточни Георги Танев.

Той счита, че все пак светлина в тунела има. За това още в първите дни на 2022 година са имали работна среща с премиера Кирил Петков, на която са били разисквани провокациите пред бранша, опциите за основаване на транспарантна и конкурентна пазарна среда и цените на горивата, сподели Тенев.

Асоциацията на дребните търговци е предложила ограничения за подкрепяне на сектора и за понижаване или най-малко задържане на цените на главните горива. Те плануват облекчение на административната тежест в бранша за основаването на по-добри условия за конкуренция и намаляването на цените.

Георги Тенев дефинира като огромна спънка за конкуренцията лицензите, разрешителните и обезпеченията към разнообразни институции, които постоянно се припокриват в своите цели. За тези обезпечения е значимо да се знаят, че те са в пари и търговецът би трябвало да ги внесе авансово, с цел да може да работи. Наред с тези условия към търговците на горива с бензиностанции, се прибавят и такива за вложения в енергийна успеваемост, които пък се нуждаят от енергийно счетоводство, уточни той.

Българската петролна и газова асоциация , която сплотява огромните вериги бензиностанции, също предвижда повишаване на горивата в идващите месеци, поради конюктурата на интернационалните пазари. Цената на суровия нефт продължава стремително да пораства нагоре. Потреблението към този момент се е върнало на равнищата от преди пандемията. В същото време производството изостава и затова сега има заплаха от недостиг на недопечен нефт. Това пък от своя страна може да докара до ново повишаване на горивата, изясняват от Българската петролна и газова асоциация.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР