Нов проект за изграждане на изкуствен остров във Варненско-Белославското езеро

...
Нов проект за изграждане на изкуствен остров във Варненско-Белославското езеро
Коментари Харесай

Изграждат изкуствен остров във Варненско-Белославското езеро

Нов план за създаване на неестествен остров във Варненско-Белославското езеро бе показан през днешния ден на работна среща във Варна. Той е на стойност към 1,8 милиона евро, посочи Анна Натова, шеф дирекция " Управление на планове " в Държавното дружество " Пристанищна инфраструктура ". Идеята е островът да бъде основан от драгирани земни маси, получени при удълбочаване на разнообразни зони. По думите на Натова предварителните планове сочат, че ще бъдат нужни към 200 000 кубика.

Вече е реалност работният проект на плана. Според Натова са подхванати съгласувателни процедури с разнообразни институции. В момента текат и изследванията за техническия план за основаване на острова. Има няколко разновидността по какъв начин да се задържат насъбраните драгирани маси и да не се позволява те да се разпръскват назад по дъното, уточни Натова. По думите й може да се употребява структура от гео-туби - гъвкави тръби, инсталирани стъпаловидно. Другият метод е натрупването на габиони - правоъгълни железни мрежи, запълнени с камъни. Островът може да бъде завършен и посредством бетонови блокове.

Партньор на ДППИ по новия план е Българското сдружение за отбрана на птиците. Неговият представител Николай Петков уточни, че Варненско-Белославското езеро е едно от най-урбанизираните в страната и островът ще помогне да не се губят местообитания на застрашени типове. По думите му приоритет са дъждосвирци, рибарки и други птици, които са предпазени, а част от тях се срещат рядко в страната. Петков обясни, че в прилежащите на острова територии ще бъдат построени в допълнение наколни платформи, които е потвърдено, че сполучливо притеглят пернатите.

ДППИ създаде и план на разпоредба за стабилно ръководство и надзор на депата за драгажни маси, сподели още Анна Натова. В момента подобен правилник липсва. По думите на Натова планът на наредбата към този момент е показан за координиране със заинтригуваните институции.

На работната среща през днешния ден представителят на Военноморските сили подполковник Милен Хинтоларски изиска щабът да получи точните координати къде е планувано да бъде построен островът. Представителите на морския бизнес предложиха да се вземе поради това, че в този регион има мореплаване. От ДППИ увериха, че планът е съгласуван с общия организационен проект на Варна и е закрепено място за създаване на острова, планувано за влажна зона. По тази тематика обаче следва да вземе позиция и " Морска администрация ".

Директорът на " Басейнова дирекция " във Варна Явор Димитров изрази терзание, че ведомството, което управлява, не е осведомено с капиталовото предложение на ДППИ за основаване на неестествен остров. По думите му специалистите в дирекцията би трябвало да преценяват до каква степен законосъобразно е построяването на такова оборудване и къде би трябвало да е местоположението му.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР