Нов - пети списък с общински проекти за ремонт на

...
Нов - пети списък с общински проекти за ремонт на
Коментари Харесай

Служебната власт ще ревизира и общинските проекти на кабинета Петков за 420 млн. лв.

Нов - пети лист с общински планове за ремонт на ВиК мрежа, пътища и улици ще прави Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ). Това стана ясно след срещата сред служебният министър на районното развиване арх.Иван Шишков с управлението на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ).

От публикуваното пресъсобщение на Министерство на регионалното развитие не излиза наяве какво постанова правенето на пети следващ лист. Няма и изясненост по кое време ще бъде подготвен и ще се подпишат договорите с общините за осъществяването им.

В същото време строителния сезон изтича и за реализацията на плановете остават по-малко от три месеца, тъй че надали всички обекти ще бъдат изпълнени до края на годината. Общините обаче ще получат предплатено половината от парите преди идните парламентарни избори на 2 октомври.

До момента бяха направени общо четири листата с общински планове от държавното управление на Кирил Петков - по два от Министерство на регионалното развитие и от Министерството на финансите, които бяха в конкуренция за „ любовта “ на локалната власт. Министър на районното развиване беше Гроздан Караджов от квотата на „ ИТН “, а на финансите - Асен Василев, един от водачите на „ Продължаваме промяната “. Ефектът от тази конкуренция бе, че в случай че в броят на общините, които щяха да получат финансиране беше 90, то в последния лист техният брой набъбна на. Общо общините в България са 365.

Общата сума за финансиране на общинските планове непроменяемо е една и съща – към 420 млн. лева Средствата се обезпечават от бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството от перото за ремонт на републиканските пътища.

По първите четири листата на кабинета на Кирил Петков няма подписан нито един контракт с община.

Именно това е бил мотивът на служебната власт в този момент да ревизира оповестените описи и да реши да прави пети. Самите кметове са сащисани от боричканията в изпълнителната власт и са обезпокоени, че в последна сметка няма да могат да осъществят плановете за ремонт на улици, пътища и водоснабдяване.

Изненадата е била още по-голяма откакто служебният районен министър им оповестил, че няма желание да финансира поправки на улици. В последните описи на кабинета „ Петков “ улиците получиха финансиране.

Кметовете са обяснили, че това условие слага в неравностойно състояние огромните общини. Някои от тях, като да вземем за пример Ямбол и София, няма общински пътища. В последна сметка арх. Шишков е склонил да бъдат финансирани и поправки на улици, описаха участници в срещата пред Mediapool. Служебният районен министър обаче ще изисква улиците да имат построена подземна инфраструктура и да е приложена уличната регулация, т.е. цялата улица да е общинска благосъстоятелност.

Местната власт е настояла да има предел за финансирането на една община според от броя на жителите в нея. Целта е да се избегнат несъответствия, при които общини с 2000 души получават финансиране от няколко милиона, а огромни общини едвам стотици хиляди.

Служебният районен министър е настоял финансиране да получават единствено плановете с определен реализатор. НСОРБ е било срещу, тъй като кметовете не вършат публични поръчки, в случай че не е обезпечено финансиране, изключително при тази инфлация и растежа на цените в строителството.

Така се е стигнало до компромисно решение да се финансират само обектите, за които има издадено позволение за градеж.

НСОРБ е дало обещание да внесе съответно предложение за методиката за оценяване на плановете до вторник. Тя ще разреши завършване на листата с общински планове, които ще получат средства от бюджета на министерството, се споделя в известието на Министерство на регионалното развитие.

Съвместно с НСОРБ ще се опитаме да създадем баланс сред огромни и дребни общини и техните потребности, сподели арх. Шишков.

Той уточни, че общините носят своята отговорност до края на годината да проведат състезания и да стартира строителство. Логично е, когато сдружението упорства за избрани условия, да се съобразим с това, тъй като тези пари са за общините, добави служебният министър на районното развиване.

Той заяви още, че чака до 10 дни да бъдат утвърдени критериите за индексация на цените в строителството, с цел да се реши казусът на общините и на строителните компании. Ако има корекции в методиката, ще бъдат съобразени с влезлия в действие Закон за публичните поръчки, сподели арх.Шишков.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР