Нов път осигурява свързаност на селата, засегнати от срутищото Смолян

...
Нов път осигурява свързаност на селата, засегнати от срутищото Смолян
Коментари Харесай

Пътят Смолян - Мадан остава затворен половин година

Нов път обезпечава съгласуваност на селата, наранени от срутищото Смолян - Мадан. Това съобщи шефът на Агенция " Пътна инфраструктура " инж. Дончо Атанасов, който персонално поддържа връзка с регионалния шеф на Смолян и засегнатите от срутището кметове на обитаеми места.

Инж. Дончо Атанасов изрази вяра идната седмица новият път, който свързва откъснатите села, да бъде асфалтиран и обезопасен. Осигурени са рейсове, които да се движат регулярно до регионалния център. Изграждането на обходния път през село Влахово е единствената опция към сегашния миг.

Според отчета на доцент доктор Стефчо Стойнев, началник на експертната група и началник на катедра Хидрология и инженерна геология е належащо Агенция " Пътна инфраструктура " да изчака процеса на затихване на срутищото, което е с величина общо 30-35 декера. По думите му взетото решение да се направи обходен път през село Влахово е навременно и вярно, защото ремонтът на пътя, който е част от републиканската пътна мрежа, изисква да се демонтират и водопровода и далекопроводи с високо напрежение.

" Ние считаме, че дейностите по възстановителните работи изискват затваряне на пътя за четири - пет, може и шест месеца ". По думите му на този стадий не е възможно разчистването на пътя и обезпечаването на прекосяването върху него, защото падналите скални блокове работят контрафорсно и имат роля да задържат скалния пакет, който се намира нагоре. Доц. Стефчо Стойнев предизвести, че разчистването на пътя ще наруши салдото и се рискува цялото количество скални маси да се озове на пътя и в река Черна.

Дончо Атанасов осведоми, че през днешния ден регионалният шеф и кметът на Смолян ще проведат среща с кметовете на всички села, наранени от спирането на основния път.

" Продължаваме ускорено да обследваме срутищото. Предстои геодезично снимане, а от на следващия ден стартира и геологията в този цялостен сектор ", съобщи още инж. Атанасов. Той увери, че всички институции работим в цялостен синхрон. " Аз персонално управлявам укрепването на срутищото ", сподели още шефът на АПИ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР