Нов пакет за военно финансиране на стойност 2,2 млрд. долара

...
Нов пакет за военно финансиране на стойност 2,2 млрд. долара
Коментари Харесай

Politico: Байдън подготвя нови доставки на оръжия за Източна Европа

Нов пакет за военно финансиране на стойност 2,2 милиарда $ ще бъде разпределен сред Украйна и 18 други прилежащи страни.

Високопоставени представители на Съединени американски щати оповестиха нова военна и филантропична помощ в размер на 2,8 милиарда $ за Украйна и източноевропейските съдружници. Това означи прехода от прекачване на оръжия единствено на Украйна към по-дългосрочни старания за съоръжение на страните по целия източен фронт на НАТО.

Съобщенията бяха направени, когато държавният секретар Антъни Блинкен дойде в Киев за второто си пътешестване от началото на войната.

Непосредствената помощ за украинската войска е под формата на нов трансфер на стойност 675 млн. $, включващ повече муниции, бронирани машини и противотанкови оръжия. По-обширният пакет за военно финансиране в размер на 2,2 милиарда $ ще бъде разграничен на половина, като почти 1 милиарда $ ще отидат за Украйна, а 1 милиарда $ ще бъдат разпределени сред 18 районни съседи на Киев

" Сега има по-голям въпрос, който ще бъде значим през идващите три до пет години. Защитата на НАТО и страните от НАТО от Русия, която не желае да отстъпи ", сподели Сет Джоунс, шеф на Програмата за интернационална сигурност в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания.

„ В момента има големи провокации пред други страни от НАТО и тяхната дарба да се пазят ", добави той.

Съюзници от цяла Европа се включиха в огромната интернационална интервенция за оказване на незабавна помощ, а финансирането от Съединени американски щати в размер на 1 милиарда $ ще бъде от основно значение за демонстриране на американския ангажимент към алианса. Това ще облекчи някои опасения, изключително в балтийските страни, че са станали по-уязвими, откакто са се отказали от толкоз доста оръжия.

Администрацията не даде детайлности за какви съответни качества ще отидат парите, само че евентуално формалните лица се стремят да подсилят противовъздушната защита в източния район на НАТО. Полша към този момент изиска от Съединени американски щати спомагателни батареи за противоракетна защита " Пейтриът ", а евентуалната нова членка на НАТО Финландия също се стреми да усили отбранителните си качества.

Парите евентуално ще отидат и за безпилотни самолети и ракети, както и за замяна на оръжията от руската ера, които европейските страни са изпратили в Украйна, споделя Джим Таунсенд, старши помощник в Центъра за нова американска сигурност.

" В междуведомствения съвет, в Държавния департамент и в Министерството на защитата, се ускорява загрижеността, че би трябвало да се направи по-бързо подпомагането на съдружниците, които са на фронтовата линия ", сподели Таунсенд.

Финансирането в размер на 1 милиарда $ ще разреши на страните да употребяват американски безплатни средства за закупуване на военно съоръжение от американски отбранителни компании. Жестът регистрира възходящата потребност в доста източноевропейски страни, които или желаят да се отърват от по-старото си съветско съоръжение, или са предали по-голямата част от него на Украйна от февруари насам.

За Украйна последната помощ идва в сериозен миг за войната. Украинските сили организират офанзиви в Харков на североизток и Херсон на юг. Разтеглят съветските сили на стотици километри и принуждават съветските командири да разпределят това, което се счита за намаляващ брой бойци и съоръжение.

Украйна си е върнала повече от 700 кв. км територия, съобщи украински военачалник в първата публична оценка на офанзивата. Бригаден военачалник Олексий Громов съобщи пред кореспонденти, че силите на Киев са напреднали до 50 км зад съветските линии, като са отвоювали повече от 20 села в Харков.

Украинските водачи настояват, че са пробили тънките съветски линии, насочвайки се към сериозния железопътен възел Купянск. Превземането на града и на железопътната линия в него би помогнало да се пресечен линиите за доставяне на съветските сили в южната и източната част на страната, където Украйна към този момент е изолирала няколко скупчвания на съветски войски.

Лидерите в Киев евентуално са възнамерявали двете паралелни настъпления, с цел да покажат на запада, че поддръжката им не е отишла на вятъра.

Много претенденти слагат под въпрос многомилиардните пакети за помощ за Украйна, в случай че републиканците получат болшинство в Камарата на представителите след междинните избори.

" Ако републиканците в Камарата на представителите завоюват изборите, ще бъде в действителност, в действителност мъчно ", да се одобряват повече пакети с помощи, признава един от републиканските чиновници. Служителят приказва при изискване за анонимност, с цел да разисква деликатни политически въпроси. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР