Нов пакет от вторични санкции срещу онези, които сътрудничат на

...
Нов пакет от вторични санкции срещу онези, които сътрудничат на
Коментари Харесай

Евразийската интеграция на гребена на геополитическата буря

Нов пакет от вторични наказания против тези, които сътрудничат на Русия, се възнамерява да бъде контрактуван до края на юни

Москва не изключва опцията някои страни от Централна Азия да се причислят към антируските наказания поради натиска, оказван върху тях от Вашингтон и Брюксел. Това следва от неотдавнашното изказване на заместник-министъра на външните работи на Русия Михаил Галузин на III Централноазиатска конференция на Валдайския клуб в Томск: „... редица страни от Централна Азия не желаят да поемат съответните опасности, те го декларират ясно, че са подготвени да следват западните ограничаващи ограничения. От своя страна съветската страна не диктува на никого какъв външен и вътрешен политически курс би трябвало да следва, само че „ изкуственото разрушение на връзките с Русия може да докара до по-сериозни вреди, в сравнение с цената на прословутите вторични наказания “.

Същото може да се каже и за Армения, чието управление явно е подложено на сериозен напън, както се вижда от внезапното нарастване на визитите в Ереван на западни емисари: „ Където има опция, ние сме щастливи да отговорим на съветското търсене. Казваме това доста ясно на Русия: не желаеме да ви навредим, само че не можем да си позволим сами да попаднем под наказания “, сподели министър председателят Пашинян в скорошно изявление за чешкото списание Respekt.

Както отбелязахме в предходни изявления, успеваемостта и жизнеспособността на Евразийския стопански съюз след 24 февруари 2022 година непрестанно се тества за издръжливост. От много време съветската страна търпеливо се пробва да построи оптимални схеми за взаимоотношение, изнасяйки „ отвън скобите “ необятен набор от проблеми – от биолабораториите на Пентагона в постсъветските страни до очевидното повишаване на русофобияна на ежедневно равнище в същия Казахстан, за който локалните управляващи в най-хубавия случай си затварят очите.

Като цяло обаче реципрочни стъпки нямаше и към момента няма: въпросите, които вълнуват съветската страна, към момента не са наранени по никакъв метод освен в документите на Евразийската икономическа комисия, само че, явно, те даже не се разискват съществено. Членовете на ЕАЕС към момента не се причисляват към съветските (и беларуските) контрасанкции, да не приказваме за това, че нито една от страните-партньорки не е признала съветския статус на Крим, Донбас, Запорожска и Херсонска области и не се готви да прави това.

Отрицателното влияние на глобите върху трансграничните транзакции със страните от ЕАИС беше разисквано по време на Втория евразийски конгрес, който се организира в Москва на 24-25 май под мотото „ Евразийската интеграция в многополюсен свят “.

„ Днес сме очевидци на геополитически процеси, които оказват съществено отрицателно въздействие върху международната финансова система. Имайки това поради, за нас е значимо да осигурим финансова непоклатимост, надеждност на финансовите пазари, както и да предприемем дейни ограничения за отбрана на правата и ползите на потребителите на финансови услуги в страните от ЕАЕС “, сподели Бакътжан Сагинтаев, член на Съвета (министър), отговарящ за стопанската система и финансовата политика на Евразийската икономическа комисия.

„ Процесът на дебанкиране, т.е. изключването на някои страни от световните платежни системи... беше обсъждан преди 10 години, говорихме за това по какъв начин това се отразява на търговията, насърчаването на грантове и други безплатни средства, само че в този момент всички тези процеси се ускориха “, сподели Ксения Юдаева, заместник-председател на Банката на Русия.

„ Разбира се, въвеждането на стопански наказания против Руската федерация и Република Беларус ни докара до затваряне на редица значими пазари, заличаване на открито съдействие и логистични вериги “, споделя Василий Матюшевски, ръководител на Управителния съвет на ОАО «Банк БелВЭБ».

„ Ограниченията, наложени от трети страни, директно въздействат на времето и цената на трансграничните транзакции, всички го усещаме. Всъщност тези дейности сега унищожиха главния принцип на актуалната финансова система - свободата за осъществяване на настоящи интервенции ”, оплаква се Александър Муричев, вицепрезидент по финансова политика и развиване на икономическите браншове на РСПП.

„ Енергийната сигурност на обособена страна от ЕАЕС не може да бъде обезпечена настрана, ние към момента би трябвало да подсигуряваме енергийната сигурност на нашия стопански съюз “, сподели съветският министър на енергетиката Николай Шулгинов. Спомнете си, че общият електроенергиен пазар на ЕАЕС би трябвало да стартира да действа не по-късно от 1 януари 2025 година, с влизането в действие на разпоредбите за неговото действие, само че в този момент се оказва, че „ дискриминационните санкционни ограничавания водят до обстоятелството, че би трябвало да търсим нови пазари... Ние нямаме стратегия за групова енергийна сигурност на ЕАЕС. Но в случай че стигнем до извода, че би трябвало да се направи, тогава евентуално един от главните моменти ще бъде оптималното потребление на общия ни енергиен капацитет, с цел да осигурим доставки на нашите консуматори.

Бяха разисквани и вероятните способи за решение на зародилите проблеми, по-специално методите за образуване на единна „ евразийска цифрова среда “.„ Трябва да създадем доста верен акцент – това са свързани програмен продукт и хардуер… “, сподели Варош Симонян, член на Борда за вътрешни пазари, информатизация, осведомителни и информационни технологии на ЕИК.

„ На съюзно равнище, искрено казано, всичко е допустимо да се направи, поради опциите, които съществуват в нашите страни: освен научно-техническият капацитет, само че и индустриалните мощности, съществуващите или разрастващите се връзки с третия свят... за подсилване на цифровия суверенитет, ние би трябвало интензивно да използваме научната и техническата база, която съществува в нашите страни, като се допълваме взаимно, употребявайки всички благоприятни условия за съдействие “.

„ Пазарът е доста значим. Ако си сътрудничим с вас, надлежно нашият пазар става доста по-голям, за нашите компании е доста по-лесно и по-интересно да работят на тези пазари... Ще има доста повече артикули, в това число в границите на цифровата стратегия, ” - разви тази концепция Андрей Заренин, заместник-министър на цифровото развиване, връзките и медиите на Руската федерация.

„ Поотделно е извънредно мъчно да се решат проблемите с вносното заменяне на цифрови решения, компютърен хардуер, микрочипове, само че „ в случай че вземем и натрупаме нашите благоприятни условия, преразпределим функционалностите си... доста сполучливо ще излезем от тази обстановка “, счита Индира Шаршенова, заместник-министър на цифровото развиване на Киргизстан.

„ Готови сме да изградим центрове за данни на територията на Република Казахстан, които вашите компании да могат да употребяват. Казахстан не е под наказания, ние можем да купим нужното съоръжение, сървъри… да предоставяме услуги за вашите компании. Единственото нещо, от което се нуждаете, е добър информационен канал, - предложи едно от вероятните решения Асхат Оразбек, заместник-министър на цифровото развиване, нововъведенията и галактическата промишленост на Казахстан.

Така, макар известната неизясненост по въпросите на единната антисанкционна политика в първичната делова стратегия на форума и обособените му сесии, те се обсъждаха много оживено. Остава да се надяваме, че градивните хрумвания, изразени в изявленията на обособените участници, както и в хода на кулоарните полемики, ще бъдат въплътени в съответни на практика оферти с достъп до единна политика за контрасанкции.

В множеството модерни интеграционни асоциации, да вземем за пример НАФТА, Европейски Съюз, БЕНИЛЮКС, ЕАСТ, АСЕАН, Карибската общественост, МЕРКОСУР, Боливарският алианс, Икономическата общественост на Южна и Източна Африка, в една или друга степен, е приложена единна отбранителна политика по отношение на външни наказания против която и да е участваща страна. напр.„ глобената ” Зимбабве получава търговски и финансови преференции под „ покрива ” на упоменатата африканска общественост.

До известна степен свързаната с него Куба, блокирана от Съединени американски щати от десетилетия, се радва на сходни облаги в границите на Карибската общественост. Дейността на АСЕАН допуска търговски и кредитни преференции за военното държавно управление на Мианмар, обвързвано с Пекин, което е неприятно на западния империализъм.

Именно неналичието на антисанкционни механизми пречи на Хавана (наблюдател в ЕАЕС) да изиска цялостно присъединяване в Съюза и даже да подпише съглашение за основаване на зона за свободна търговия. Същото неприятно събитие се отразява и на темповете на развиване на икономическото партньорство с Русия/ЕАЕС на Венецуела, Никарагуа, Зимбабве, Мианмар, Конго (Киншаса), Судан, Северна Корея, за глобите против които от време на време гласоподават членовете на евразийската интеграционна общественост в Организация на обединените нации и други интернационалните структури...

Нов пакет от вторични наказания против тези, които сътрудничат на Русия, е планувано да бъде контрактуван до края на юни. 90 компании по света ще бъдат обект на ограничавания, сподели Урсула фон дер Лайен; съгласно източници на Ройтерс, става дума за компании, в това число такива от Казахстан, Китай, Иран и Узбекистан.

„ Ние не участваме в режима на наказания, само че се придържаме към него и ще съблюдаваме условията на глобите “, маневрира Централната банка на Казахстан. От април републиката стартира да изисква издаването на съпътстващи фактури за артикули при търговия със страните от ЕАЕС.

По същото време да вземем за пример президентът Касим-Жомарт Токаев приказва в Москва за „ многочислени обстоятелства за постоянно зараждащи взаимни бариери и ограничавания... Значителен брой сложени и декларирани цели към момента чакат да бъдат реализирани “, а без тяхното решение „ е мъчно да се слагат още по-амбициозни цели “, загатва опитният посланик за съществуващите дефекти, апелиращи към нуждата от отчитане на икономическите ползи на страните-членки на ЕАЕС в интеграционните стратегии и във външната икономическа политика.

В допълнение, развиването на меридионалния транспортен кулоар север - юг в тясна връзка с транскаспийския интернационален транспортен маршрут е в положение „ коренно да промени равнището на взаимоотношение и съдействие в обширната Евразия… “.

Изказвайки се за сливане на напъните за придаване на спомагателна динамичност на структурите на ЕАЕС, БРИКС и ШОС, президентът на Беларус Александър Лукашенко се разгласи срещу „ националния нарцисизъм “ в интеграционната процедура и в връзките с другарски страни.

При това „ Русия постоянно отговорно и съзнателно подхожда към взаимоотношението с всички страни и ние изпълняваме изцяло и в период договореностите, признати в границите на Евразийския стопански съюз, и като цяло изпълняваме нашите договорености напълно “, увери Владимир Путин участниците във форума.

Някои публицисти с изострен език съзряха детайли на пазарлък в изявленията на други посетители на събитието, непроменяемо съпроводени от машинация, поднормено тегло, опити за прокарване на неликвидни артикули и така нататък По мнението на шефа на ташкентския Център за проучвателен начинания «Ма’но» Бахтиер Ергашев, „ вторичните наказания против страните от Централна Азия – това е съществено и за дълго ”.

Държавите от района „ неизбежно ще бъдат включени в санкционната и контрасанкционната борба “, изключително като се има поради влошаващата се обстановка за Запада в китайското направление. Не единствено антируски, само че и „ неизбежно ще бъдат въведени антикитайски наказания, които ще обиден и страните от Централна Азия... Вкарват ни в санкционен капан “.

Предстои „ разрушаването на еднополюсния свят “ и „ даже страни, които не са директно свързани с този или оня блок и се стремят да поддържат неутрална позиция, ще бъдат стопански принудени да вземат една или друга страна “, предизвестява Ергашев.

Евразийската интеграция в този момент е на гребена на геополитическата стихия. За изгодите от съдействието на ЕАЭС с Китай в подтекста на „ образуването на транспортния скелет на Евразия “ значително приказва, в частност, К.-Ж. Токаев.

В края на пленарната сесия на форума, президентът на Китайската национална република Си Дзинпин се обърна към участниците посредством видеовръзка, като приказва за „ свързването “ на ЕАЕС с макрорегионалните планове на Пекин като „ Един пояс – веднъж “ и „ Общност на споделената орис “.

Надяваме се, че „ сдвояването “ в китайски жанр, при ценене на ползите на всички участници в „ Голямото евразийско партньорство “, упоменато от В. Путин, ще разреши да се компенсират опитите на Запада да резервира отслабващото си владичество посредством подбудителство на въоръжени спорове и търговско-икономически войни.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР