Нов орган ще разследва корупцията по високите етажи на властта.

...
Нов орган ще разследва корупцията по високите етажи на властта.
Коментари Харесай

Вместо КПКОНПИ: Нов орган ще разследва корупцията по високите етажи на властта

Нов орган ще проверява корупцията по високите етажи на властта. Министерският съвет утвърди нови три закона, готови от Министерството на правораздаването.
Те са част от уговорките по Плана за възобновяване
и резистентност, които би трябвало да бъдат признати до края на тази година, с цел да може България да се възползва от втория транш по този проект. Това сподели на брифинг служебният министър на правораздаването Крум Зарков.

С един от утвърдените закони правителството разрешава основаването на специфичен орган, който да проверява корупцията по високите етажи на властта. Създаването му е заложено в законопроекта за противопоставяне на
корупцията измежду лица на високи обществени длъжности.
Зарков изясни пред публицисти, че се „ плануват гаранции, с цел да може този орган да не бъде използван нито като бухалка, нито като чадър “.

Министерство на правораздаването предлага органът да бъде конституиран като се намесят разнообразни органи, които да излъчат членове в тази комисия. Това са Народното събрание, президентът на Република България и висшите съдилища.
„ Предвиждаме и самостоятелност и на проверяващите
вътре в този орган, тъй че да не може да се оказва въздействие върху тяхната работа “, изясни Крум Зарков.

Той акцентира, че желаят да излязат от порочния кръг на кавги към тези органи, свързани с техните ръководители. Затова правното министерство предлага специалният орган да се ръководи на
ротационен принцип от петте му члена –
всеки един да го оглавява за по една година. Започва се с чоп за избор на първия ръководител. Така всеки един от ръководителите ще знае какво е постигнал предходния му сътрудник.

„ Този закон би трябвало най-накрая да отговори на най-дълго задавания от българите и интернационалните наблюдаващи въпрос за какво няма наказани за корупция от високите етажи на властта “, сподели още Крум Зарков.
Част от този отговор се намира в прокуратурата,
а друга част в следствието. Министърът на правораздаването разяснява, че с този закон ще бъде решена най-малко тази част, обвързвана с ефикасното без значение следствие.

Кабинетът „ Донев “ одобри също по този начин Закона за изменение и допълнение на Закона за кадастъра на имотния указател, с който се основават електронни партиди на недвижимите парцели и електронни партидни каузи с вписани актове
като съществена причина за основаване
на заможен указател.

„ Освен че е ангажимент по Плана за възобновяване, този въпрос виси в българското пъблично пространство към този момент от 20 години “, означи Крум Зарков.



Другият утвърден документ е Закон за изменение и допълнение на Закона за медиацията, с който се планува въвеждане на наложителна правосъдна медиация за производствата
по избрани цивилен и търговски каузи,
подсъдни на районните, окръжните и апелативните съдилища. Става дума главно за разногласия, свързани със фамилните взаимоотношения, собствеността, делби, етажната благосъстоятелност – въпроси, които тровят живота на българското поданство и които по-ефиктивно биха били решавани с този прийом.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР