Нов опит за сериозно повишение на акциза върху цигарите, тютюна

...
Нов опит за сериозно повишение на акциза върху цигарите, тютюна
Коментари Харесай

Служебният кабинет подготвя на тъмно сериозно поскъпване на цигари и нагреваеми изделия

Нов опит за съществено покачване на акциза върху цигарите, тютюна за пушене и нагреваемите тютюневи произведения в идващите 4 години приготвя служебното държавно управление.

, само че те не минаха през утвърждението на Народното събрание. Предложените ставки този път са доста по-високи спрямо тези от юни месец. Те ще обиден размера на акциза за годините от 2023 до 2026 година

Предвижда се повишаването да не е с един и същи % за другите типове тютюневи произведения, както беше в предходното предложение на финансовото министерство. Поне това демонстрират предварителните цифри, с които " Булевард България " разполага.

Ефектите ще са в няколко направления:
по-евтините марки ще нарастнат с повече спрямо по-скъпите;цената на тютюна за пушене ще се усили съществено;най-драстично измененията ще се отразят на цената на стиковете за така наречен нагреваемите произведения.
Ако предлагането се одобри, при тютюна за пушене, акцизът за следващата година би скочил от 152 лева./кг. в този момент до 167 лв/кг. с прогресивно повишаване до 2026 година

При нагреваемите произведения, в случай че през юни концепцията беше акцизът през 2023 година да стане от 233 на 245 лв/кг, в този момент цифрата е 282 лв/кг. В същата рубрика нарастването през 2026 година трябваше да е до 283 лв/кг, в този момент предлагането е за 400 лв/кг.
Измерено в пари, повишаването в този сегмент ще е с 30-40 ст. на кутия на година.При най-евтините цигари - с към 20 ст. на кутия.
Изключение от покачването прави новата препоръчана минимална ставка за 1000 къса цигари, която е с малко по-ниска от предходния вид за всяка от четирите години. Този съставен елемент обаче в най-малка степен въздейства директно на цената на изделията на крайния пазар. Промяна нагоре по отношение на юни има за двете спомагателни ставки за цигарите, откъдето точно идва покачване на цените. Акцизът на цигарите е двукомпонентен и на 1000 къса, а този на стиковете за нагреваеми устройства - еднокомпонентен и на кг.

Очаква се на постоянното си съвещание в сряда Министерският съвет да прегледа проектозакон за изменение и допълнение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) и точно там да се появят новите текстове, засягащи тютюневата промишленост и нейните консуматори.

Точката е под №20 в плана за дневен ред на държавното съвещание, само че самите документи не са обществено оповестени все още.

Няма данни в случай че бъдат препоръчани новите ставки, кой и по какъв начин ги е пресметнал и какъв е претекстът да се промени метода нарастванията да са пропорционални в процентно изражение за всички тютюневи артикули.

През септември Министерството на финансите разгласява за публично разискване законопроект за промени в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс в уеб страницата си и в портала Strategy.bg. В огласения тогава план текстове, засягащи акциза за тютюна и цигарите, няма. Темата се появява в едно от мненията към законопроекта, изпратено от Българската асоциация на тютюневата промишленост.

" В интерес на държавния бюджет и бизнеса е да има оптималната предвидимост на данъчната и регулаторната среда, и измененията в тях да бъдат плавни, с цел да се заобикалят шокове и нежелани последствия за бизнеса, фиска и потребителите. В тази връзка считаме за оправдано да бъде прегледана концепцията за въвеждане на календар за нарастването на акцизите върху тютюневите артикули в идващите години, започвайки от 2023 година, с цел да се приготви България за идните нараствания в Европейски Съюз. Предлагаме също календарът да влезе в действие 3 месеца след обнародването му в " Държавен вестник ", с цел да може пазарът да има време да се приготви за приложението му ", предизвестява браншът.

Видно от документите от публичното разискване, концепцията е била " призната по принцип " и са препоръчани промени в съответния Закон за акцизите и данъчните хранилища (ЗАДС). Очакването е това да се е случило посредством преходните и заключителните разпореждания към измененията в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс.

Още по-любопитно е, че на 31 октомври Министерският съвет към този момент внесе в Народното събрание промени в акцизния закон, само че там не са препоръчани нови ставки за тютюна, цигарите и нагреваемите произведения, сподели инспекция на " Булевард България ". Въпросът е от кое място са се появили новите калкулации спрямо календара за покачване на акциза през лятото и за какво не са оповестени досега.

Освен това служебното държавно управление към този момент се отхвърли да внася нов проектобюджет за 2023 година и предлага годината да стартира с удължено деяние на бюджета за 2022 година Той обаче е считан при актуалните акцизни ставки за тютювените произведения и предстоящите от тях доходи. Или в най-хубавия случай - с предстоящи доходи по отношение на препоръчаните, само че неприети акцизи през юни, които са много по-ниски от квалифицираните от служебния кабинет.

При неприемането на акцизния календар за 4 години в средата на годината изчислението бе, че това ще донесе към 100 млн. лева по-малко в бюджета. Сега очевидно се прави опит да се компенсират доходи в много по-голям размер - за сметка на потребителите.

Световната процедура досега сочи, че внезапният растеж в акцизите върху тютюневите произведения, за които пазарът и потребителите не са готови, не водят до по-добра събираемост, а единствено до растеж на незаконната търговия и ползване. Такъв опит има и България отпреди години, и Франция от 2018 г.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР