Нов опит да се приемат промени в правилата при изплащане

...
Нов опит да се приемат промени в правилата при изплащане
Коментари Харесай

Предлагат промени в плащането на обезщетения по „Гражданска отговорност“

Нов опит да се одобряват промени в разпоредбите при погашение на компенсациите по наложителна застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите в границите на системата „ Зелена карта “, плануват промени в Кодекса за застраховането. Те са импортирани от Министерски съвет в Народното събрание.

Промените целят да се подсигурява осъществяването на отговорностите на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) и неговите членове. В измененията е записано, че бюрото заплаща при съблюдаване изискванията и периодите на вътрешните правила на Съвета на бюрата предявените към него гаранционни претенции от други национални бюра във връзка със отговорности на своите членове.

Със заплащането на всяко гаранционно искане бюрото встъпва в правата на националното бюро, получило гаранционно заплащане, по отношение на своя член и в седемдневен период от заплащането предявява документално рекламация към застрахователното сдружение за размера на платеното. Застрахователят би трябвало да възвърне на бюрото в 15-дневен период от предявяване на претенцията всяка платена сума дружно със законната рента за веселба.

Ако застрахователното сдружение не възвърне сумата, бюрото предявява банковата гаранция в седемдневен период от приключване периода, написа в законопроекта.

Предишният опит за промени в Кодекса за застраховането срещнаха сериозен отпор от застрахователния отрасъл, който предизвести, че те ще доведат до внезапно повишаване на застраховка „ Гражданска отговорност ”.

Предлагат промени в изплащането на вреди по „ Зелена карта “

Проблемите се състоят в това, че обособени застрахователи в България оспорват основателността на настояванията за възобновяване на платени компенсации от репортери и национални бюра в други страни членки заради твърдени несъответствия в документалната аргументация на тези претенции и попречват функционалността на НББАЗ да подсигурява осъществяването на заплащанията в сходство с условията на Вътрешните правила на Съвета на бюрата, написа в претекстовете към законопроекта.

Затова съгласно вносителите се предлага доразвиване на нормативната уредба в Кодекса за застраховането, като бъдат нормативно уредени спомагателни материалноправни учредения за предприемане на дейности със средствата на административното право при определяне на нарушавания в процеса на споразумяване на искания в системата „ Зелена карта “.
 istock istock
Предлага се основаване на материалноправно обвързване за осъществяване на гаранционни заплащания от страна на НББАЗ, съчетано с категорично обвързване за предявяване на претенциите към застрахователя и за угаждане на тези искания за сметка на банковата гаранция, учредена и поддържана от застрахователя в интерес на националното бюро. Предложеният механизъм на разплащания се основава на водещия принцип „ първо плащаш, след това оспорваш “, според който действа системата „ Зелена карта “.

В претекстовете е записано още, че действието на системата „ Зелена карта “ в България и финансовата непоклатимост на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) е един от детайлите на Плана за деяние с ограничения за адресиране на последващите задължения на Република България след присъединението към ERM II, който постанова промени в нормативната уредба. Във връзка с присъединението към ERM II и след това към еврозоната е разпозната нужда от усилване на регулаторната рамка за премахване отсега нататък на откритите проблеми при действието на системата „ Зелена карта “ в България.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР