Нов надпис с логото на СДС краси вече емблематичната централа

...
Нов надпис с логото на СДС краси вече емблематичната централа
Коментари Харесай

СДС и НФСБ си поделиха знаковата фасада на „Раковски“ 134

Нов надпис с логото на Съюз на демократичните сили краси към този момент емблематичната централа на партията на улица „ Раковски “ 134, откакто остарялата табела бе отстранена неотдавна от постройката. В началото на март тя бе свалена, а на нейно място бе изписано Национален фронт за избавление на България (НФСБ). Новият надпис на Съюз на демократичните сили се намира директно над този на патриотичната групировка, оповестява „ Монитор “.

В същото време, въпреки че бе отстранена абревиатурата АБВ от зданието на улица „ Врабча “ 23, офисът на азбукарите също като на сините ще остане на същия адрес.

От няколко месеца пък тече интензивен ремонт на пространствата на „ Раковски “ 134, където ще се намират офисите на съседите на сините от НФСБ. От партията обявиха пред „ Монитор “, че координаторите й към този момент са се нанесли в новия си офис. Текущите поправки обаче щели да продължат до края на месеца, защото постройката не била освежавана от повече от 30 години и се налагало изцяло реновиране.

Досега централата на НФСБ се намираше на бул. " Васил Левски " 94 в столицата. С решение на кабинета от средата на декември обаче партията на вицепремиера Валери Симеонов, която е и част от „ Обединени патриоти “, получи два етажа от постройката на " Раковски " 134 - третия и четвъртия. Съюз на демократичните сили на собствен ред резервира един етаж над новите си съседи.

Оказва се, че с изключение на сините и АБВ също ще остане в централата си на улица “Врабча “ 23, където в миналото се обитаваше Национална движение „Симеон Втори", макар слабия си резултат на последния парламентарен избор през 2017 година. Вместо два етажа от постройката както до момента обаче, азбукарите са получили правото да употребяват чартърен единствено един - партера. Освен това от фасадата на държавния парцел, употребен понастоящем от Национална агенция за приходите, са свалени табелите, отстранени са и знамената на партийната групировка.

С резултатите си на последните парламентарни избори Съюз на демократичните сили и АБВ не съумяха да преминат 4-процентната преграда, осигуряваща куп привилегии като финансова дотация и офис против невисок наем. Първите не го направиха като част от " Реформаторския блок ", а вторите като сътрудници в коалиция с „ Движение 21 “. Така двете партии изгубиха правото си да употребяват държавен парцел на преференциални цени. Въпреки това и Съюз на демократичните сили, и АБВ ще останат на „ Раковски “ 134 и Врабча “ 23, като се възползват от съществуването на сдружения или НПО-та към тях.

Тази опция им предоставял Законът за държавната благосъстоятелност. Според него без търг право да употребяват чартърен държавен парцел имат и юридически лица с нестопанска цел, избрани за реализиране на общественополезна активност. За задачата просто се подава заявление към притежателя на парцела. В случая постройките се стопанисват от регионалната администрация в София-град. Разликата е, че не се заплаща обичайният наем, а сумата е в троен размер. От регионалната администрация обясниха импровизирано, че това е процедура от дълги години и мълчешком решение на високо политическо равнище и точно по тази линия Съюз на демократичните сили и АБВ запазвали централите си.

От там обаче не обясниха какво е ситуацията с ДСБ, която също като Съюз на демократичните сили, АБВ и съдружниците й от „ Движение “ 21, както и „ Глас национален “ загуби правото си да се обитава в държавен офис. В средата на 2017 година губернаторът Николай Пехливанов даде 14 дни период да върнат ключовете от централите си на изгубилите правото на привилегии обединения. Тогава обаче от основаната от Командира партия оповестиха, че ще оспорят това решение на Пехливанов, отказвайки да опразнят офиса си. На уеб страницата на ДСБ пък е видно, че централата на групировката към момента е на улица „ Кърниградска “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР