Нов модел на разпределение на средствата от държавния бюджет за

...
Нов модел на разпределение на средствата от държавния бюджет за
Коментари Харесай

Държавата отпуска повече пари за малките детски градини и училища

Нов модел на систематизиране на средствата от държавния бюджет за детски градини и учебни заведения бе одобрен от държавното управление. Това стана с промени в Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и учебното обучение. Средствата към този момент ще се разпределят сред бюджетите на първостепенните разпоредители освен въз основа на броя на децата и учениците и стандартите за дете и възпитаник, само че и на база брой групи/паралелки, брой институции и стандарти за група/паралелка и институция. Този механизъм обезпечава по-висок финансов запас на дребните детски градини и учебни заведения, тъй като размерът на финансирането към този момент не е привързан единствено с броя на децата и учениците.

Средствата по стандартите за брой институции, брой групи/паралелки и брой деца/ученици се поправят с районен коефициент, чийто размер се дефинира съгласно броя на популацията в общинския център и отдалечеността му от град с население над 100 000 поданици и от регионален град. При използването на този коефициент дребните и отдалечени общини получават допълнителни средства.

Въвежда се и механизъм, посредством който се обезпечават спомагателни средства за работа с деца и възпитаници от уязвими групи. Предвижда се опция паралелките в учебните заведения, които получават в допълнение финансиране за работа с деца и възпитаници от уязвими групи и в учебните заведения с паралелки за придобиване на подготовка по предпазените от страната специалности, както и такива, за които се чака дефицит на пазара на труда, да бъдат образувани с по-малък брой възпитаници.

Променя се и редът за в допълнение финансиране на предпазените детски градини и учебни заведения заради смяната в общия механизъм на финансиране на институциите. Прилагането на този акт ще се обезпечи в границите на разчетените със Закона за държавния бюджет за 2018 година средства за функционалност „ Образование “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР