Нов жилищен комплекс, офиси и хипермаркет ще се появят в

...
Нов жилищен комплекс, офиси и хипермаркет ще се появят в
Коментари Харесай

Домусчиев вдига гигантски комплекс край ”Цариградско”, въпреки недоволството на хората

Нов жилищен комплекс, офиси и хипермаркет ще се появят в столичния кв. ”Изток ”, покрай кръговото кръстовище на булевардите ”Г. М. Димитров ” и ”Цариградско шосе ”. Общинският съвет утвърди обстоен организационен проект за парцела, написа ”Медиапул ”. Това стана на последното съвещание за годината и макар недоволството на съвсем всички съседи на бъдещите хипермаркет, жилищен комплекс с хотел и офиси.
Теренът се намира сред бул. " Г. М. Димитров " и дребната улица " Д-р Любен Русев ", води се в околност " Дианабад - Изток ". От месеци е разчистен от старите здания и квалифициран за застрояване. Промяната на устройствения проект, която да разреши новото застрояване, е поискана от сдружението " Есте пропъртис ", чиито крайни притежатели са братята Кирил и Георги Домусчиеви, и сдружението със специфична капиталова цел " Недвижими парцели София ". Фирмата на Домусчиеви, която ще прави новите жилища, офиси и хотел, има комплекс от затворен вид в същия регион.

Заради това, че населява апартамент в него, без да заплаща, министърът на финансите Владислав Горанов сега е проверяван за спор на ползи, закононарушение по работа и търговия с въздействие.

Районът на бъдещия нов комплекс на " Есте пропъртис " се застроява интензивно в последните години. Наблизо към този момент се издига жилищна постройка на компанията " Артекс ". В последните дни основният проектант на София Здравко Здравков е издал и позволение за градеж на ново здание с офиси, хотел и жилища на прилежащ парцел на ул. " Тинтява ".

Промяната на устройствения проект на терена на " Есте пропъртис " и " Недвижими парцели София " влиза за повторно в общинския съвет. Плановете са да се построи хотел на 8 етажа със 140 двойни стаи, жилищна постройка със 68 жилището и офисна част, както и огромен магазин. Най-високата постройка ще е от 61 метра или 20 етажа. Тя има няколко по-ниски тела.

Предвидена е и офис част от 2403 кв. метра. В единия завършек на терена би трябвало да е магазинът. За него е очакван под земята паркинг с 265 места, а за жилищата, офисите и хотела - подобен на четири равнища за 196 коли. Първия път отчетът беше отдръпнат, с цел да се създаде транспортно изследване, което да покаже по какъв начин ще повлияе новото огромно застрояване на трафика в региона. Такова изследване е направено за сметка на вложителите. То демонстрира, че улиците в региона не са натоварени до плановия си потенциал и има място за още коли, макар че в пиковите часове в там се образуват съществени тапи. Заключението е: " Транспортните потоци, провокирани от действието на двата паркинг-гаража в сградните комплекси, в утринния и следобедния пиков период, не се отразяват сензитивно на натоварването и пропускателната дарба на околната улична мрежа и могат да бъдат поети без особена компликация от нея ".

При разискването на изследването се оказа, че няма орган, който да може да каже дали то е направено както би трябвало. Анализът бил изпратен на пътната полиция, от където обаче споделят, че няма методика, по която да се оценят качествата му. Затова е върнат на общинския съвет. Главният проектант Здравко Здравков изясни, че изследването е обещано за оценка и на администрацията на общината, само че от там също не споделили нито " да ", нито " не ". Проблемът е, че към момента не съществува разпоредба на районното министерство за транспортните изследвания. За това съветниците взеха решение, по предложение на арх. Здравков, да изпратят разбора на трафика за критика от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Оказва се, че тя е позитивна, въпреки и да няма особена юридическа стойност.

" И сега " Г. М. Димитров " е извънредно претрупан. Изграждането на толкоз огромни здания ще направи прекосяването по него невероятно ", разяснява общинарят Войслав Тодоров от коалиция " Сердика " преди приемането на отчета. Срещу разрешаването на новото застрояване се афишират близката болница " Св. Наум ", притежателят на офис постройката, в която са офисите на компанията VMware - " Бернард изток тауър ", хората от близката кооперация " Балкан ", както и сдружение, обвързвано със притежателя на болничното заведение " Софиямед " Михаил Тиков. Негативните им мнения обаче не са взети поради. А те също са свързани с трафика, който ще генерират новите здания, написа още " Медиапул ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР