Нов фонд и кардинални промени се очертават в процедурата за

...
Нов фонд и кардинални промени се очертават в процедурата за
Коментари Харесай

Нов фонд ще отпуска средства за техническите паспорти на сградите

Нов фонд и съществени промени се обрисуват в процедурата за правене на механически паспорти на постройките. След като стана ясно, че ще бъде съвсем невероятно за две години да бъдат обследвани всички здания у нас, в този момент ръководещите възнамеряват нови периоди и поддръжка за хората. Срокът за техническата паспортизация на постройките евентуално ще бъде продължен с две години и ще бъде до края на 2024 година Това заяви при едно от визитите си по време на предизборната акция министърът на районното развиване и благоустрйството Петя Аврамова.

„ Правителството прави вероятното да подкрепи жителите и бизнеса с разнообразни ограничения. Затова предвиждаме срокът за правене на механически паспорти на постройките да бъде продължен с две години - до края на 2024 година “, заяви тя от своя фейсбук профил.
Предвижда се също и основаване на специфичен фонд, финансиран със средства от държавния бюджет, който да подкрепи процеса на паспортизация на постройките. Тази смяна евентуално ще засегне по-скоро обществено слабите фамилии, които би трябвало да бъдат подкрепени, с цел да извършат паспортизация на постройките. Тези въпроси ще бъдат дискутирани в идващите месеци. Мнението на специалистите за момента е, че поддръжка за обществено бедните би трябвало да има и тя да е под формата на безлихвени заеми. Не е добър разновидността страната или общините да поемат напълно паспортизацията на постройките, най-малкото тъй като тези средства са на всички останали данъкоплатци.

Изготвянето на механически паспорт за всяка една постройка е регламентирано в Наредба 5 от 2006 година, като първичният период е бил 2011 година Срокът е удължаван четири пъти, припомня министър Аврамова.

Становище за паспортизацията на постройките изпрати и омбудсманът Диана Ковачева. Тя упорства разноските на жителите по паспортизацията на постройките да бъдат съобразени с техните благоприятни условия, приходи и имущество. Според Ковачева, премисляното към този момент четвърто отсрочване приказва за систематичен проблем с процедурата и тя би трябвало да бъде преосмислена напълно.

Омбудсманът също поддържа концепцията да се употребява държавния бюджет и други финансови механизми за финансиране на това начинание. В диалозите за смяната на цялата процедура би трябвало да участават и експерти, безапелационен бе публичния снабдител.
Според Ковачева жителите ще бъдат натоварени финансово и поради неналичието на архивна техническа документи на постройките, чието възобновяване за немалка част от съществуващите градежи ще бъде напълно за тяхна сметка.

Ковачева показва още, че отлагането с две години на паспортизацията е основателно и належащо, само че то ще даде търсения резултат, единствено в случай че бъде съпроводено с преосмисляне на цялостната идея за процедурата.

Омбудсманът даде за образец и няколко съответни казуса, довели до четирикратното отсрочване на процедурата, като да вземем за пример огромният брой необитавани жилища, нееднаквото схващане на задачите на техническите паспорти и санирането в здания етажна благосъстоятелност, другите ползи на притежателите и на жителите в дадена постройка, различията сред тях и други.

Повече по тематиката и какво е мнението на специалистите за техническите паспорти можете да
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР