Нов доклад, съставен от Световната туристическа организация към ООН (UNWTO),

...
Нов доклад, съставен от Световната туристическа организация към ООН (UNWTO),
Коментари Харесай

Изненадващите дестинации, където туризмът процъфтява през 2017 г.

Нов отчет, формиран от Световната туристическа организация към Организация на обединените нации (UNWTO), разкри най-бързо растящите туристически дестинации през 2017 година Резултатите ненапълно са изненадващи, написа английският вестник Daily Telegraph.

Фактът, че страни като Египет и Тунис попадат в топ 10 демонстрира способността им да се съвземат след серията от терористични офанзиви.

Докладът демонстрира още възходящия вкус на туристите да пътуват оттатък обичайни дестинации и да опознават малко известни направления. Присъствието на Монголия и Никарагуа в топ 10 е доказателство за това.

1. Палестинските територии

По-рано тази година уличният художник Банкси откри бутиков хотел на Западния бряг и това наподобява много умен ход. Туризмът в палестинските територии процъфтява. Според UNWTO задграничните туристи, посетили окупираните територии, са се нараснали с 57.8% тази година.

Walled Off Hotel на Банкси, който има и политически заряд, евентуално е оказал помощ за привличането на вниманието към туризма в палестинските територии. Очаква се до края на годината туристите да доближат 630 000 души.

2. Египет



Египетската турстическа промишленост претърпя съществени разтърсвания напоследък. Продължаващите политически противоборства и свалянето на съветски пътнически аероплан през 2015 година, което съгласно следствието е резултат от терористичен акт, накараха доста хора да заобикалят северноафриканската страна.

Британското държавно управление към момента отхвърля да разреши на самолетните компании да летят към Шарм ел-Шейх, откъдето излетя сваленият аероплан. Така Англия е единствената европейска страна като се изключи Русия, която няма полети до курортния град.

Това обаче не е попречило да жители на други страни да се стичат към Египет, която записва нарастване с 51% от интернационалните туристи тази година и е на път да одобри близо 8 милиона летовници през 2017 година Това въпреки всичко е по-малко от 14-те милиона туристи, посетили страната през 2010 година

3.Северни Мариански острови



Повечето хора евентуално не могат да намерят този архипелаг на картата, само че това не стопира Северните Мариански острови да се трансфорат в една от най-бързо растящите туристически дестинации в света. Според UNWTO броят на туристите е повишен с 37.3% тази година.

Самоуправляващата се територия е приела скромните 531 000 туристи през 2016 година, тъй че не може да се приказва за прилив от хора. Но посетителите, които избират архипелага с 15 острова, палмови дървета и красиво крайбрежие, целят точно да избегнат масите, а не да се борят за пространство на плажа.

4. Исландия



Присъствието на Исландия в този лист евентуално не е изненада. Добре знае се, че страната се трансформира в известна дестинация, което се дължи на „ Игра на тронове “ и на самолетната компания Icelandair, която предлага на пасажерите гратис прекъсване в Исландия на път за Съединени американски щати.

Тенденцията продължава. Според UNWTO туристите са се нараснали с 34.9% тази година, което значи, че страната е на път да одобри близо 2.5 млн. туристи до края на годината. Това евентуално ще ускори опасенията, че островът се трансформира в „ Дисниленд за възрастни “.

5. Тунис



Туристическата промишленост в Тунис имаше сходна орис с тази в Египет след терористичната офанзива на плаж в Сус през 2015 година Тогава при безразборна пукотевица въоръжен мъж умъртви 38 души, от които 30 британци.

Хотелът, където се случи стрелбата, отвори още веднъж порти по-рано тази година. UNWTO оповестява, че броят на туристите се е нараснал с 32.5% тази година. Ако наклонността се резервира, към 7.5 млн. летовници ще посетят Тунис през 2017 година, което се приближава до 7.8 милиона туристи, пристигнали в страната през 2010 година

6. Виетнам



Най-бързо растящата туристическа дестинация в Азия съгласно данните на UNWTO. Туризмът не е напълно едва развъртян във Виетнам. Всеки, който е посещавал залива Халонг, където лодки, цялостни с туристи, се борят за пространство в нечисти води, евентуално е виждал мрачната страна на процъфтяващата туристическа промишленост в страната.

Броят на туристите тази година към този момент е повишен с 31.2%, което значи, че посетителите на Виетнам ще надвишават 13 милиона души до края на 2017 година

7. Уругвай



Най-бързо растящата южноамериканска туристическа дестинация евентуално е изненадваща, само че елементарно можете да разберете за какво туристите се насочват към Уругвай. Посетителите на страната са се нараснали с 30.2% на годишна основа.

Сгушена сред топ туристическите дестинации Бразилия и Аржентина, Уругвай е живописна, прогресивна (канабисът беше узаконен през 2014 г.) и културно развита дестинация. Очаква се до края на годината страната да бъде посетена от близо четири милиона туристи.

8. Никарагуа



Никарагуа участва в новините напоследък. Плановете на Китай да построи воден път през страната, конкуриращ Панамския канал, породи опасения, че това може да унищожи жизненоважни хабитати. Засега проектите са замразени.

Никарагуа се оказва най-бързо растящата туристическа дестинация в Централна Америка, като туристите са се нараснали с 28.4% тази година. За очарованието на страната способстват палмовите й плажове, революционната история и изобилните зелени площи. Въпреки огромния напредък на туристите по-малко от два милиона гости се чакат в Никарагуа тази година.

9. Монголия



Може би една от най-големите изненади в листата е Монголия, която в миналото беше подценявана поради географската си изолираност измежду обширни степи и пясъчни пустини. Но централноазиатската страна в този момент е желана от туристите. Според данните на UNWTO броят им ще нарасне с 28.3% тази година.

Това е огромен скок, само че отправната точка е дребна. Само 400 000 туристи ще дойдат в Монголия през 2017 година Страната е известна с номадските си поданици, при които посетителите могат да се приютят, с необикновените си фестивали като Надаам за бойни изкуства, конните надбягвания и стрелбата с лък.

10. Израел



В топ 10 влизат страни, които не живеят изключително хармонично една до друга – Израел и палестинските територии. Те може да имат доста разлики, само че споделят процъфтяваща туристическа промишленост. И фактически я споделят, тъй като доста гости, идващи в палестинските територии, вършат това през Израел.

По данни на UNWTO броят на туристите в страната е повишен с 25.1% тази година и в случай че наклонността се резервира общият брой на летовниците, посещаващи Израел, ще доближи 3.7 милиона души до края на годината. Израел и палестинските територии са най-бързо растящите дестинации в Близкия Изток. Кой би повярвал?
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР