Нов договор смята да подпише АЕЦ Козлодуй“ с американската Уестингхаус

...
Нов договор смята да подпише АЕЦ Козлодуй“ с американската Уестингхаус
Коментари Харесай

АЕЦ Козлодуй кани Уестингхаус за нов договор

Нов контракт счита да подпише АЕЦ " Козлодуй “ с американската " Уестингхаус " или нейно дъщерно сдружение за 1 800 000 лева без Данък добавена стойност. Той ще е за рационализация на пултовете за ръководство на блочни щитoве за блокове 5, 6 и ПМС-1000. На всяка от системите ще бъдат осъвременени по три пулта за ръководство.

Поръчката ще се разпорежда посредством договаряне без предварителна покана за присъединяване. От компанията чакат оферта до 7-ми февруари при въпросната пределна цена.

Причината за този механизъм на избор е, че липсвала конкуренция по механически аргументи и осъществяването е лимитирано до производителя и внедрителя на системата Ovation.

" Само Westinghouse Electric Company LLC и/или техни дъщерни сдружения може да ръководят системата, като я поддържат в редовност и продуктивност и да подсигуряват функционалните и логичен връзки в системата и естествената работа ", се сочи в обявлението.



В него е маркирано, че всички системи, основани на платформа Ovation, конфигурирани в АЕЦ " Козлодуй ", са проектирани, конфигурирани и въведени в употреба от Westinghouse Electric Company LLC и/или техни дъщерни сдружения, в интервала 2002÷2007г.

" От пултовете за ръководство на БЩУ-5,6 се управляват и ръководят всички процеси на нуклеарните съоръжения на 5,6ЕБ, с реактор ВВЕР-1000, софтуерните системи по втори силует и обезпечаващите системи на турбогенераторите, за безвредно произвеждане на електрическа енергия. Съществуващите пултове за ръководство на блочните щитове за ръководство (БЩУ) не са осъвременени през последните 15 години, когато е сменена единствено облицовката на работните плотове, без да са осъществявани промени по функционалната част и не са построени по актуалните модели с " клетъчна " или " мозаечна " конструкция, позволяваща гъвкаво систематизиране на работното пространство, без това да се отрази на сеизмичната им подготовка ", допълват от страна на възложителя.



Припомняме, че през  януари месец 2020 година АЕЦ " Козлодуй " подписа контракт с „ Уестингаус Енерджи Систъмс “ ООД – клон България, за мигриране на компютърната информационно-управляваща система Ovation на 5-ти и 6-ти блок към най-ново потомство платформа. Контрактът е на стойност 63 млн. лева без Данък добавена стойност, а срокът за неговото осъществяване е три години.  

В контракта се планува консолидиране на система за образна индикация на параметрите за сигурност, симптомно насочени спешни указания и частична рационализация на ПМС-1000.

Подизпълнители по него са българските сдружения „ Оскар-ЕЛ “ ЕООД - Божурище(с 11% от дейностите) на Елена Минчева, и „ Енпро Консулт “ ООД – София на Валентин Василев(с 16%).



В края на 2020 година АЕЦ подписа с Уестингхаус Електрик Швеция АБ – клон България контракт на стойност 5,8 млн. евро без Данък добавена стойност. Той е за създаване на разбори на сигурността за лицензиране и внедряване на различен вид нуклеарно гориво на блок 5 на “АЕЦ Козлодуй ” ЕАД при работа на мощ 3120MW.

Още от ИКОНОМИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР