Нов автопротест -този път на привържениците на новата камара, се

...
Нов автопротест -този път на привържениците на новата камара, се
Коментари Харесай

Автопревозвачите остават разделени за новата камара


Нов автопротест -този път на последователите на новата камара, се задава в София

Автомобилните и автобусните превозвачи остават разграничени за основаването на Българска автомобилна камара, както предложиха депутати от ГЕРБ и Обединените патриоти, само че част от компаниите заплашиха с митинги и министър председателят Бойко Борисов подреди да се изтегли законопоректа, само че в негова отбрана се разгласи друга част от сектора.

Така за 4 юли в София е плануван кротичък митинг на подкрепящите Българската автомобилна камара, оповестиха в понеделник управленията на огромните организации Съюз на интернационалните превозвачи (СМП) и Българска асоциация на сдруженията на автомобилните превозвачи (БАСАТ).

По-малките браншовици от Националното съдружие на автобусните превозвачи в България, Браншовия съюз за стопанска самодейност в превоза, Националният съюз на превозвачите, Корпорацията на автомобилните превозвачи в България и други в това време поканиха сътрудниците си на диалози за бъдещо обединяване, само че на равнище организации, а не на компании, каквото беше оттегленото предишния петък законово предложение на народните представители.

Макар Борисов да прикани двата съперника да намерят общи позиции за преправка на законопроекта за Българската автомобилна камара, към този момент такава среща не е планувана.

Предстои да се види дали ще има смяна до сряда, за когато последователите на новата организация са възнамерявали да докарат тирове и рейсове в София за проява.

Протестът ще продължи от 11 до 17 часа, като е планувано по бул. " Цариградско шосе “, в двете направления на придвижване - от кръговото на 4-ти км. до кръстовището с бул. „ Димитър Пешев “ и назад, ще бъдат паркирани товарни коли и рейсове. Сто рейса пък ще бъдат ситуирани край Народното събрание – пред храм-паметника " Александър Невски ".

В демонстрацията ще се включат превозвачи и от Пловдив, Варна, Русе, Бургас, Велико Търново, Плевен, Ямбол, Свиленград, Сандански и Враца. Организаторите оповестяват, че няма да има блокади на пътища.

" В миг, когато цялата страна и общество се сплотиха в отбрана на ползите на бранша пред Европейска комисия и Екологичен потенциал, не можем да приемем, че има съществени компании, които с рационални причини да застават против дългогодишната концепция за създавана на Българска транспортна камара посредством закон “, се споделя в известие на уредниците на митинга.

Те приканват " всички национално виновни български транспортни компании, да поддържат най-висшата форма на обединяване – Камара, основана със закон ". Според тях това е единствената допустима форма, при която страната признава правото на сектора да се саморегулира по професионални правила и да е поръчител за личното си развиване и качество на предоставяните услуги.

Датата 4 юли е била определена от протестиращите инцидентно, само че тя съответствува с плануваните в Европейския парламент диспути по Мобилен пакет I, уреждащ заплащането, командировките и почивките на българските водачи в чужбина, по които работодателите имат съществени възражения.

Останалата част от автобусните превозвачи излязоха с различно на ГЕРБ оферти за сплотяваща сектора организация. Тяхната концепция, обяснена на конференция в понеделник от Ивайло Константинов, ръководител на Националното съдружие на автобусните превозвачи в България, е за конфедерация, в която да членуват единствено сдружения, които ще съставляват своите членове.

Всички компании, които не са техни членове, ще имат право да учредят лично съдружие, даже лична конфедерация. Целта на възможната конфедерация е да се дефинира като национално показана организация, която да съставлява сектора. Константинов акцентира, че това ще е изцяло доброволна организация на браншовите сдружения в автобусния превоз.

Логиката на това предложение обаче е коренна друга от подкрепяната от останалия отрасъл, която планува в камарата да вземат участие компаниите като юридически лица, а организацията да изземе функционалност на държавна автомобилна администрация по издаване на разрешителните за транспорти.

Ивайло Константинов още веднъж изрази неодобрението на част от бизнеса от импортираният от техните сътрудници от огромните превозвачески компании и подкрепени от КРИБ проектозакон за основаване на Българска автомобилна камара.

Тази част от превозвачите дефинира законопроекта като " опит на група хора да приватизират автобусните транспорти ". Константинов разгласи на няколко пъти, че не става въпрос за междуличностен и браншови спор, а са срещу законопроекта в този му тип, тъй като " някой желае да има прекомерно доста пари и надзор ".

" Изхождайки от обстановката, в която бяхме сложени, и многото съмнителни текстове, както и афиширалите се като основатели и вдъхновители на този закон, които в нашите очи се употребяват от липса на доверие, декларирахме безапелационната си позиция срещу него в мнение до всички виновни институции ", разяснява Константинов.

Той се спря и на подготвяната от Еврокомисията цялостна либерализация на пътническите транспорти. " Под този термин за либерализация се крие допустимост до всички обслужвания в републиканската ни транспортна скица на непознати компании, без право на отвод ", изясни Константинов. Според него това на пръв взор не е неприятно, тъй като ще докара до конкуренция и оптимизация на цените и опция на наши превозвачи да се потвърдят на външни пазари, само че на процедура ще докара до това " от 70 общини сега без превозвачи на следващия ден те да станат 170 или всички, тъй като няма община без нерентабилни линии ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР