Нов археологически комплекс предстои да бъде открит в Созопол, съобщиха

...
Нов археологически комплекс предстои да бъде открит в Созопол, съобщиха
Коментари Харесай

Откриват нов археологически комплекс в Созопол

Нов археологически комплекс следва да бъде открит в Созопол, оповестиха от Общината.

В местността „ Месари “, която е ситуирана на към 2 км от центъра на Стария град, попада част от извънградската територия на античната Аполония Понтийска, а вследствие на плана са открити остатъци от здания, гробови уреди, обредни огнища и добре завършен път о т V-IV в. пр.Хр.

За интервала 2011-2021 година в осъществяване на Българо - френски научно проучвателен план „ Аполония - некропол и територия “ сред Националния археологически институт с музей (НАИМ) при Българска академия на науките и музея Лувър с ръководители доцент доктор Кръстина Панайотова и доктор Александър Баралис са извършени археологически изследвания в три бранша, обозначени като Месарите 2, 4, 6.

Секторите са локализирани по западния скат на възвишението от източната страна на дребната котловина, където се намира параклисът Св. Марина. Разкрити са останките от общо 6 здания, чийто двулицев строеж е от ломени камъни на тиня.

При построяването на стените във височина са употребявани и кирпичи, а за покритието на постройките са използвани коринтски плоски керемиди и калиптери. В Сектор Месарите 4 е изследван комплекс от четири здания с прилежащи дворни места.

Възникването му се отнася към средата на V в. прочие Хр. Изоставянето на постройките и основаването на некропол на това място се отнася към последната четвърт на IV в. прочие Хр.
 Община Созопол
Документирани са 35 гробни уреди, в които е осъществено трупополагане и трупоизгаряне, както и 10 обредни огнища с многочислени блага . Тук е разкрита и част - над 45 м от път с ширина към 6.50 м.

Той има настилка от дребни ломени камъни като по средата ясно се обрисуват коловози, ситуирани на към 1.08 м един от различен. Този добре завършен и дълго употребен път се обрисува като съществена ос сред града и неговата територия на югозапад, заета от извънградски имения и минни разработки по Медни хълм.

През 2021-2022 година е осъществена консервация на останките в Сектор Месарите 4 с финансиране от Фондация Левентис. На 25-27 юни в Созопол ще се организира и Международна научна конференция, отдадена на 100-годишнината от първите разкопки на Националния археологически институт с музей-БАН в Созопол и 20 години от началото на Френско-българската археологическа задача.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР