Нотариалната камара внесе предложение за изменение на Закона за наследството.

...
Нотариалната камара внесе предложение за изменение на Закона за наследството.
Коментари Харесай

Важна промяна, която ще засегне всички наследници при завещание

Нотариалната камара внесе предложение за изменение на Закона за наследството. Промените засягат частта за гласност при оповестяване на наследствата.

" Целим осветляване на техническия миг, когато открито наследство се отваря и се чете. Искаме да създадем гласност. Да се осведомят наследниците по закон и да участват. Да се даде период от 30 дни, могат и преди този период да отидат при нотариус и с протокол да се удостовери тяхното наличие ", разясни председателят на Нотариалната камара Димитър Танев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му наследството има стойност на нотариален акт. То може да бъде написано на амбалажна хартия с едно или пет фрази, само че да има цената на комплициран нотариален акт от 20-30 страници, акцентира гостът.

От неналичието на гласност се възползват хората, които основават подправени завети, предизвести Танев.

" Предлагаме нещо обикновено, което може да стане с изменение на един текст от Закона за наследството. Предлагаме и възобновяване на наследство, което е написано на компютър. Въпросът е да има двама или трима очевидци при написването. Това е гаранция, че наследството не е подправено ", сподели още ръководителят на Нотариалната камара.

Събеседникът добави, че нотариусът не носи безусловно никаква отговорност и не може да ревизира дали едно наследство е достоверно или не. Това не го ревизира и съдът.

" Много сътрудници отхвърлят да одобряват завети, с цел да нямат неприятности. Завещанието е нещо доста значително в базата данни на Нотариалната камара - над 80 хиляди завети са. Регистъра го има в 12 европейски страни. Ще депозираме претенции, до момента в който не стане този указател. Технологично сме подготвени да го създадем в нашия уебсайт. Изисква се смяна в наредбата за архивите, която сме предложили ", изясни Танев.

Той посочи, че при 80 хиляди завети се спори по няколкостотин и не става дума за повсеместност. Но зачестяват неавтентичните завети и става мъчно да се разпоредиш с парцела.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР