Носителят на 12 титли от Големия шлем Новак Джокович показа

...
Носителят на 12 титли от Големия шлем Новак Джокович показа
Коментари Харесай

Джокович и Тийм започнаха с трисетови победи в Париж, Вавринка отпадна

Носителят на 12 трофеи от Големия шлем Новак Джокович сподели съмнения, само че стартира с трисетова победа в " Ролан Гарос ". Сръбският тенисист надигра бразилеца Рожерио Дутра Силва с 6:3, 6:4, 6:4 след 2.05 часа игра.

Джокович позволи пробив във всеки един от трите сета, само че това не се оказа съдбовно. Шампионът от 2014 година обаче превъзмогна компликациите с помощта на отличния си ретур и надалеч по-агресивната си игра.

Сърбинът приключи с повече непредизвикани неточности - 36 против 32, само че направи и обилни повече печеливши удари - 37 против 21. Бившият номер 1 завоюва съвсем половината точки, в които посрещаше - 49 от 101, и загуби единствено 28 от 85-те точки в своите подавания.

Джокович позволи пробив още в първия гейм на мача, след което пропусна опция да го върне и изостана с 0:2. Сърбинът обаче получи нов късмет в четвъртия гейм и този път се възползва, да изравни. В осмия гейм той още веднъж завоюва подаването на противника, след което при собствен сервис постави точка на първия сет.

Втората част се разви по еднакъв метод. Дутра Силва проби рано и поведе с 2:0. Джокович обаче отговори уместно със серия от четири следващи гейма. След това той съумя да удържа подаванията си и да завоюва сета с 6:4.

В третата част Джокович проби пръв в петия гейм, след което затвърди преимуществото си за 4:2. Носителят на 12 трофеи от Големия шлем позволи равнене на резултата при 4:4, само че взе идващите два гейма и не позволи да се вкара в неприятности.

" Все още съм малко ръждясал на корта. Определено би трябвало да се подобря. Надявам се равнището ми да се вдигне с течение на мачовете. Може би бях прекомерно принципен и провиснал. Невинаги се чувстваш в най-хубавото си положение на корта, само че би трябвало да опиташ да дадеш най-хубавото от себе си ", сподели Джокович след мача.

Във втория кръг сърбинът ще се изправи против още един испанец - спечелилия от мача сред финалиста от 2013 година Давид Ферер и квалификанта Хауме Мунар.

 Джокович и Тийм започнаха с трисетови победи в Париж, Вавринка отпадна
© Reuters

С победа в три сета стартира и различен от любимците за купата - Доминик Тийм. Австриецът, който игра полуфинал в Париж през 2016 и 2017 година, реализира безапелационна победа против Иля Ивашка от Беларус. Световният номер 8 се наложи с 6:2, 6:4, 6:1 за 94 минути.

Във втория кръг Тийм ще има надалеч по-голямо предизвикателство в лицето на огромния гръцки гений Стефанос Циципас. 19-годишният тенисист завоюва първа победа в " Ролан Гарос " при второто си присъединяване в шампионата. Той загуби сет против испанския квалификант Карло Табернер, само че се наложи със 7:5, 6:7 (5), 6:4, 6:3.

Днешният втори ден в Париж донесе и първата огромна изненада в мъжкия шампионат. Миналогодишният финалист и първенец от 2015 година Стан Вавринка отпадна още на старта след трагична загуба в пет сета против испанеца Гилермо Гарсия Лопес - 2:6, 6:3, 6:4, 6:7 (5), 3:6.

 Джокович и Тийм започнаха с трисетови победи в Париж, Вавринка отпадна
© Reuters

Вавринка беше в отлична позиция за победа, откакто водеше с 2:1 сета и пробив задатък в четвъртия. Той обаче не съумя да удържи преднината си и влезе в решителен пети сет. Там швейцарецът стартира да изпитва болки в същото коляно, което подложи на две интервенции през 2017 година Гарсия Лопес се възползва и завоюва борбата след три часа и половина игра.

Вавринка отпада още на старта едвам за трети път при 14-ото си присъединяване в Париж. Предишната му загуба в първия кръг още веднъж беше против Гарсия Лопес - през 2014 година, a първата - през 2006 година против тогавашния номер 3 Давид Налбандян.

Заради ранното отпадане тази година швейцарецът ще се срине доста обратно в ранглистата. 33-годишният швейцарец ще бъде 256-и в света от понеделник.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Ролан Гарос (345)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР