Носителите на “Латино Грами “Нови български гласове с диригент Георги

...
Носителите на “Латино Грами “Нови български гласове с диригент Георги
Коментари Харесай

Песен от Тракия с Роберто Фонсека


Носителите на “Латино Грами ” “Нови български гласове ” с диригент Георги Петков и триото на Роберто Фонсека са подготвили специфична ария от Тракия в плана “Отвъд нотите “, вплетена в пиесата “Bulgarian ” на пианиста от Buena Vista Social Club, с което ще зарадват пловдивската аудитория на 30 юни в Лятно кино “Орфей ” от 21:00 ч.

Роберто Фонсека композира пиесата “Bulgarian ” още през 2009 година като по този метод демонстрира вдъхновението си от българската традиция и възхитителното си отношение към нашия фолклор. Тя е включена в албума му “Akokan ”( “Сърце ”). От тогава композицията участва непроменяемо в концертните изяви на кубинския пианист. Затова и при основаването на плана “Отвъд нотите ” първата пиеса с нов вълнуващ хоров аранжимент, дело на композитора Георги Петков,  е точно “Bulgarian ”, в която са вплетени претекстове от разнообразни песни от разнообразни фолклорни райони. Самият Роберто Фонсека възкликва, че този аранжимент го “кара да се уверя в съществуването на Бог ”, виждайки нотите, изпратени му от маестро Петков. Тук българският фолклор диша в огъня на кубинския джаз и се излива в една нова, завладяваща пулсация.

Композиторският гений и опит на проф. доктор Георги Петков е потвърден през дългата му креативна кариера. Той има над 900 концерта у нас и в чужбина. Оригиналните му произведения наброяват над 250 заглавия, някои показани на сцената, а други оповестени в няколко издания. Отличителна линия на творчеството му е постмодерното мислене и жанр на работа с емфатичен „ уърлд мюзик ” образ. Като композитор и аранжор той си сътрудничи със световноизвестни музиканти – Адриано Челентано, Боби Макферин, Енрике Моренте, Арканхел, Антонио Замбужо, Дона Роза, Бурхан Оджал, Николас Ленц, музикантите от Тува, Давид Перес, Фанфаре Чокарлия, Сезен Аксу, Антонио Форчоне и други

С вокалните си произведения Георги Петков е притежател на доста интернационалните награди, като със записа “Al Este del cante ” на интернационалния план “Еструна ” той и неговите ученици от камерен хор “Нови български гласове ” печелят най-престижната премия в света на музиката, Latin Grammy през 2018 г.  Днес композиторът изследва кубинския джазов език и търси допирните точки с българския фолклор. Затова и нему са поверени вокалните аранжименти на новия план.

Хор „ Нови български гласове ” са гласовете на Мария Александрова, Моника Иванчовска, Радостина Стефанова, Вероника Начева, Татяна Вълканова, Боряна Василева, Моника Божичкова, Румяна Колева, Евелин Веселинова, Адела Марковска. Репертоарът на хора е доста богат и се състои от песни от всички фолклорни области в България, както и творби от православното свещенодействие.

Те са основните участници в плана “Отвъд нотите – Роберто Фонсека и Нови български гласове ”, който ще зарадва пловдивската аудитория на 30 юни от 21:00 ч в Лятно кино “Орфей “

Гостуването на Роберто Фонсека от Buena Vista Social Club и неговото трио с хор “Нови български гласове ” под диригентството на проф доктор Георги Петков е едно от изключителните събития в Пловдив през лятото, а билети за концерта от 30 до 50 лева може да намерите в мрежата на: Ивентим и онлайн – https://bit.ly/3LXPesJ, Грабо https://grabo.bg/…/turne-na-roberto-fonseka-i-hor-novi…, касите в ДК “Борис Христов ” и пред Общината.

Проектът се осъществя с поддръжката на НФК – https://ncf.bg по стратегия за “Възстановяване и развиване на частни организации ”.

За повече информация и фотографии за изявления:https://jazz-plus.com/rf

Изпълнения от европейската му премиера в Марсиак, Франция, може да потърсите на страницата https://jazz-plus.com/rf
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР