Носим гените на Атила, родоначалник на рода Дуло. Това показва

...
Носим гените на Атила, родоначалник на рода Дуло. Това показва
Коментари Харесай

Учени установяват произхода на прабългарите – доц. Тодор Чобанов пред Euronews Bulgaria

Носим гените на Атила, основоположник на рода Дуло. Това демонстрира изследване на Института по балканистика с център по тракология, който работи взаимно с професори от Харвард. Целта на проучването е да се откри какъв е произходът на прабългарите. Вижте изявление на Йоана Георгиева с историка и археолог доцент Тодор Чобанов.

 

С поддръжката на Фонд „ Научни проучвания “ изпълняваме един много упорит план - бих споделил, не първи по рода си, само че първи като мащаби, с които боравим – за проучване на произхода на средновековните българи, споделя доцент Чобанов. „ За тях обичайно се счита, че са подбудени от три съставния елемент. Няма да оповестя някаква особена вест, че това е правилно – фактически у актуалните българи значително текат гените на нашите средновековни прародители. И фактически, става въпрос за разбъркване на няколко общности “, удостоверява историкът.

„ Всеки от нас има ЕГН и там е неговата рождена дата. Записано е и от кой град произлиза. Въобще, това е един потребен инструмент. Представете си, че ЕГН-то не е няколко знака, а три милиарда. И в него се съдържат данни за всичко. Като една книга с доста глави, и в другите елементи на книгата написа за разнообразни неща “, изясни той.

 
Поради огромния размер на генома, има една специфичност, че настъпват промени, наречени полиморфизми. Примерно, първа глава да се озове на мястото на трета – тя отново съдържа същото. Очите отново са сини, обаче мястото е разместено. И тези разбърквания, в този голям 3-милиарден код, в тази голяма книга, разрешават изобщо да работи палеогенетичния способ за потребностите на историята и археологията.
Тези разбърквания се назовават неповторими полиформизми, уточни доцент Чобанов. По думите му, те са неповторими, първо, тъй като шансът да се повтори е доста дребен, защото геномът е доста дълъг. И второ, тъй като се предават в същия тип на поколението.

„ Степента на меродавност е извънредно висока, тъй като когато се прави подобен геномен разбор, се борави с сред 5 и 100-200 хиляди разновидности, а в някои разбори доближават и до 1 милион. Това са едни неповторими характерности. Няма неточност – има ли забележителна аналогия, значи има някаква фамилност “, безапелационен е археологът.

Цялото изявление вижте във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР