Нощувките в Гърция това лято ще бъдат облагани е т.нар.

...
Нощувките в Гърция това лято ще бъдат облагани е т.нар.
Коментари Харесай

Гърция въвежда климатичен данък за туристи

Нощувките в Гърция това лято ще бъдат облагани е така наречен „ климатичен налог “.

Таксата е въведена от януари, само че действително ще се начислява в рамките туристически сезон, който в Гърция продължава от март до октомври. През останалото време ще се начислява досегашната такса на легло, която варира сред 0,5 евро до 4 евро според от категорията на хотела или жилището.

От март туристите ще заплащат в допълнение
1,5 евро на легло (досега 0,5 евро) при настаняване в хотел с една или две звезда;гостите на хотели с три звезди ще бъдат таксувани 3 евро (досега 1,5 евро)допълнително на нощувка;престоят в четиризвезден хотел ще коства в допълнение 7 евро в допълнение на нощувка (досега 3 евро);таксата за петзвездни първокласни хотели ще бъде 10 евро на нощ (досега 4 евро);
Гръцките медии означават, че за разлика от предходната такса „ легло “, новият данък ще се начислява и за наети ваканционни парцели посредством онлайн платформи, като AirBnb. Допълнителната такса за апартамент ще бъде 1,5 евро, до момента в който вилите и първокласните жилища ще се таксуват по 10 евро на нощувка.

Налогът ще се заплаща на място и няма да бъде включен при резервацията посредством туроператори.

Властите в Гърция чакат новия „ климатичен налог “ да генерира до 300 млн. евро в допълнение през 2024 година.

Парите ще се употребяват за възобновяване на страната след тежки горски пожари и наводнения.

Удавени бяха десетки хиляди икономически животни, разрушени бяха къщи, мостове, пътища и аграрни земи, както и жп линии.

Въпреки опустошителната стихия „ Даниел “, която нанесе вреди по българското Черноморие в края на сезона предишното лято, броят на туристите в Гърция означи исторически връх през 2023 година. От януари до октомври през 2023 година, Гърция е посрещнала над 23 млн. туристи.

Прогнозите на сектора, макар спомагателните такси, са за мощен летен сезон и през 2024 година.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР