Нощният труд е вреден и трябва да бъде ограничен. Около

...
Нощният труд е вреден и трябва да бъде ограничен. Около
Коментари Харесай

Как да се заплаща нощният труд - работодатели и синдикати в спор по темата

Нощният труд е нездравословен и би трябвало да бъде стеснен. Около това се сплотиха синдикати, работодатели и държавното управление. Какво желаят синдикатите, какъв брой би трябвало да коства нощният труд като доплащане и какви ограничения могат да се подхващат - посетители в Сутрешния блок по тематиката Теодор Дечев от АИКБ и Любка Георгиева от КТ " Подкрепа ".

Целия диалог в студиото гледайте във видеото.

От 2011 година до момента има най-малко 38 отраслови групови трудови контракта в действителната стопанска система, в които са контрактувани " напълно други цифри ", а не 25 стотинки за нощен труд, изясни в ефира на Българска национална телевизия Теодор Дечев. Той изясни, че в избрани браншове сумите възлизат на повече от 1 лев и 70 стотинки.

Това, което КТ " Подкрепа " желае е да бъде въведен един най-малък размер на нощния труд, акцентира Любка Георгиева. Този най-малък размер, който ние предлагаме сега е 0,5 от минималната работна заплата, изясни Георгиева.
Тоест ние желаеме да бъде построен един механизъм, който автоматизирано да покачва размера на нощния труд и тогава, когато работодателят е решил, че би могъл и разрешават неговите финансови средства, дано да договарят и по-високи размери. Към момента това прави тъкмо 1 лев и 75 стотинки на отработен нощен час.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР