Нощната дъга наричана още “лунна дъга, се различават от дъгата

...
Нощната дъга наричана още “лунна дъга, се различават от дъгата
Коментари Харесай

Запознайте се с красивия феномен “лунна дъга”, нощна дъга осветена от луната (Снимки)

Нощната дъга наричана още “лунна дъга ”, се разграничават от дъгата която познаваме по това, че е основана от блясъка на лунните лъчи, а не от слънцето.

“Лунната дъга е дъга, създадена от лунна светлина вместо от директна слънчева светлина. ”

Освен източника на светлина, нейното формиране не се разграничава от това на слънчевата дъга: тя се основава от светлината, която се отразява във водни капки във въздуха, породени от дъжд или водопад, да вземем за пример. Те постоянно са ситуирани на противоположната страна на небето по отношение на Луната и наблюдаващия.

Споменавани в Метеорологията на Аристотел (около 350 година пр.н.е.), лунните дъги са доста по-бледи от слънчевите дъги, защото повърхността на Луната отразява по-малко количество светлина. Поради тази причина за човешкото око е доста по-трудно да разграничи цветовете в лунната дъга, защото светлината е прекомерно слаба, с цел да задейства цветните рецептори в очите ни. В резултат на това нормално виждаме лунните дъги бели, само че цветовете им се появяват на фотоси с дълга експозиция, както и при нощи със “супер луна ” или “кървава луна ”.

Лунните дъги се следят най-добре при и към пълнолуние, когато Луната е в или най-близо до най-ярката си фаза и не е закрита от облаци.

За да се появят лунни дъги, Луната би трябвало да е ниско в небето (на надморска височина под 42 градуса, за предпочитане по-ниско) и нощното небе би трябвало да е доста мрачно. Но защото небето не е изцяло мрачно при изгряващо/залязващо пълнолуние, лунните дъги могат да се следят единствено два до три часа преди изгрев слънце или два до три часа след залез. И, несъмнено, би трябвало да има водни капчици (например от дъжд или пръски) в небето, против Луната.

 What Is A Moonbow? All About Lunar Rainbows - Farmers' Almanac - Plan Your Day. Grow Your Life.

Водопадът Виктория, на границата сред Замбия и Зимбабве, също е  прочут със своите лунни дъги.

Как да забележите лунна дъга?

В междинните географски ширини най-хубавото време за наблюдаване на лунна дъга е лятното пълнолуние, когато Луната прекарва повече време ниско в небето.

 We All Know Rainbows But Have You Ever Seen a Moonbow - A Night Rainbow Lit By the Moon?

Въпреки, че е мъчно да видим това красиво събитие, може просто да се насладим на галерията, която подготвихме за вас.

 Have you ever seen a 'moonbow' in Hawaii?

ТЕКСТ: MOZACHE

Споделете тази публикация с вашите другари!

Източник: mozache.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР