носеща отличителните белези на вагнеровци, възхвалява произведената в Русия пушка

...
носеща отличителните белези на вагнеровци, възхвалява произведената в Русия пушка
Коментари Харесай

Стрелят ли руските пушки в Украйна с американски патрони? frognews.bg

носеща отличителните белези на вагнеровци, възхвалява създадената в Русия пушка Orsis T-5000 във видеоклип, оповестен в канал в Telegram. Клипът е сниман от боен кореспондент от телевизионния канал „ Звезда “, ръководен от съветското министерство на защитата.

" Оборудването е доста целесъобразно. Използва западни муниции диаметър.338. Работи доста добре. Може да проникне през леко прикритие, в случай че врагът е зад него. И навън може да порази врага на разстояние до 1500 метра ", споделя боецът. 

Западни муниции?

Orsis T-5000 се създава от основана в Москва компания, наречена " Промтехнология ", която е глобена от Съединените щати, пишат от брюкселското издание " Politico ". Документи, получени от медията, демонстрират, че " Промтехнология " и друга съветска компания - " Тетис ", са придобили стотици хиляди патрони, създадени от учредената през 1949 година американската компания " Hornady ". Фирмата популяризира продуктите си като " точни, смъртоносни, надеждни ".

Констатациите допълват от ден на ден доказателства, че доставките на смъртоносно и несмъртоносно военно съоръжение към момента доближават до Русия, макар наложените от Запада невиждани наказания в отговор на нашествието на президента Владимир Путин в Украйна предходната година. 

Военният спор разкри неналичието на задоволителен потенциал от съветска страна да създава снайперски патрони от висок клас, споделят специалисти по защитата. Това подхранва процъфтяващия черен пазар за западни муниции. Информацията за закупуването на такова съоръжение се крие на видно място: детайлности за покупко-продажбите — вносители, снабдители и описания на артикули — могат да бъдат открити онлайн от всеки, който има достъп до съветския интернет и схваща интернационалните кодове за митническа подредба.

Така да вземем за пример в " декларация за сходство ", подадена в съветския държавен указател на 12 август 2022 година, " Промтехнология " заявава, че възнамерява да достави партида от 102 200 оловни патрона Hornady за сглобяването на " ловни патрони “. Спецификациите подхождат на тези на артикул в каталога на Hornady. Втора декларация със същата дата е за партида „ незатворени гилзи за сглобяване на патрони за цивилен огнестрелни оръжия “, създадени от Hornady със същата спецификация.

Стив Хорнади, основен изпълнителен шеф на фамилната компания, основана в Гранд Айлънд, Небраска, отхвърли пред брюкселското издание да е продавал муниции на Русия по време на война. В писмото си до медията той показва още, че се е свързал с управляващите в Съединени американски щати след запитването на " Politico ". Действащото законодателство на Съединени американски щати изисква клиентите да получат позволение от Министерството на търговията за реекспорт на продукти, създадени в Съединените щати и съгласно Хорнади никой от техните клиенти не нарушава този закон, " доколкото му е известно ". 

Изданието съумява да се свърже и с шефа на ЧВК " Вагнер " Евгений Пригожин, който съобщи пред медията, че разполагат с " голямо количество муниции, свързани с НАТО, останалот украинската войска ". 

" Промтехнология " отхвърля да е подала митническа декларация за импорт на муниции и показва, че няма връзка с Хорнади и има потенциал да създава лични муниции. Според компанията пушката Orsis и боеприпасите, които компанията прави, са предопределени за " ловни и спортни “ цели и са свободно налични на гражданския пазар.

Компанията, както и нейният общоприет шеф Александър Зиновиев, са глобени от Украйна, която цитира доказателства, че нейните пушки Orsis " са били употребявани в съветските военни интервенции в Източна Украйна “. Фирмата е и в полезрението на Вашингтон - Съединени американски щати наложи " невиждан режим на наказания ", с цел да попречи на способността на Русия да има достъп до средства и оръжия, които подхранват военната машина на Путин. Това включва санкциониране на компании като " Промтехнология ". 

Престъпни или умишлени нарушавания на глобите на Съединени американски щати могат да доведат до наказания до 1 милион $ за нарушаване, както и до 20 години отнемане от независимост за лица. 

Описването на муниции от боен клас като за лов или спортна приложимост, както вършат документите, се равнява на едва завоалирана ловкост за отбягване на целенасочените наказания, счита анализаторът по защита Мария Шагина, теоретичен помощник в основания в Обединеното кралство Международен институт за стратегически проучвания.

Друг съветски покупател на муниции Hornady е компанията " Тетис ". Последната доставка е била през април за повече от 300 000 „ единици “, включващи необятна гама от артикули, които са тествани в каталога на Hornady. Основните притежатели на съветската компания са Александър Левандовски и Сергей Сенченко, всеки от които има дялове от 41,1 % и има връзки с съветската войска. И двамата преди този момент бяха посочени като акционери в друга компания - Кампо, която съгласно документите на компанията има лицензи за произвеждане на оръжия и военно съоръжение и е правила бизнес с Министерството на защитата и Специалния летателен отряд, който ръководи президентския аероплан на Путин.

Въпреки че " Тетис " не предлага амуниции на Hornady на уеб страницата си, компанията се популяризира като " интернационален дистрибутор на RCBS " - американски производител на съоръжение за презареждане. Това се употребява за сглобяване на гилзи, пълнител, гориво и снаряди в патрони, които по-късно могат да бъдат изстреляни.

Проверка на база данни разкри, че последната декларация за сходство, подадена от " Тетис " за RCBS, за електронни везни, е предшествала пълномащабното навлизане на Русия на 24 февруари предходната година с малко повече от месец.

Руската комерсиална администрация разрешава на локалните компании да подсигуряват за стоките, които внасят, като подават заявления за сходство, като тези, в които се загатват продуктите на Hornady. Това значи, че доставчикът, посочен във формуляра, може да не знае за съответни колета, които биха могли да бъдат обработени от медиатор.

Боеприпасите Hornady или техните съставни елементи са свободно налични в Русия, дружно с друго непознато военно съоръжение от висок клас. Черният пазар е наличен през Telegram, да вземем за пример. Там се намират оферта за цялостна гама от артикули на Hornady, които могат да бъдат забелязани в шоурум в московския квартал Соколники. Предлага се доставка в цяла Русия с пощальон или по пощата. Обявата е настояща - публицистите от " Politico " съумяват да се свържат с създателя на обявата, който удостоверява, че амунициите са налични. Отказва обаче да разяснява повече за източника им. 

Процъфтяващият черен пазар отразява структурния недостиг на съветската военна стопанска система. Изглежда, че промишленият комплек на страната може да създава положителни дребни оръжия, като пушката Орсис, само че му липсва потенциалът да създава количеството боеприпаси, нужни на войска, която води война на фронт, разпрострян се на стотици благи.

Балканският път 

Не единствено муниции от Съединени американски щати доближават до фронта към Бахмут в Източна Украйна. Изглежда има и патрони от Европейския съюз, който е наложил не по-малко от 10 кръга наказания против Русия. 

" Промтехнология " е подала четири заявления от октомври, обхващащи колета от 460 000 единици, разказани като " ловни патрони Orsis “ – множеството са от вида.338 Lapua Magnum. Те разпознават словенската компания Valerian, като снабдител.

Valerian е учредена в навечерието на съветската инвазия в Украйна с импортиран капитал от 7 500 евро. Компанията отхвърля да е доставяла муниции за Русия. От там показват, че не схващат по какъв начин името на компанията е попаднала в документите, а също така допълват, че не е допустимо да са посочени като производител на муниции, тъй като не правят такава активност. Словенски посланик сподели, че макар че Валериан в никакъв случай не е кандидатствал за позволение за експорт на оръжия или муниции за Русия, той е изпратил " обособени елементи “ до Киргизстан. Централноазиатската страна е една от страните, които Европейски Съюз има поради, до момента в който разисква 11-ия кръг от ограничения, ориентирани към трети страни, за които се подозира, че оказват помощ на Русия да избегне глобите.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР