Носете часовник Rainbow Swatch в Малайзия и може да получите 3 години затвор

...
Носенето на часовник Swatch с тема на дъгата в Малайзия
Коментари Харесай

Носенето на часовник Swatch с тема на дъгата в Малайзия вече може да ви доведе до три години затвор, след като правителството забрани това, което описа като „свързани с LGBTQ“ продукти на марката – твърдейки, че са „вредни за морала“.

Всеки, който носи, продава, внася или разпространява продуктите на швейцарския производител на часовници с тема на дъгата - включително часовници, аксесоари или свързани опаковки - е изправен не само пред възможността да получи присъда в затвора, но и глоба до 20 000 рингита ($4375), ако бъде осъден, според официални документи, публикувани в официалния вестник, видяни от CNN.

Хомосексуализмът е престъпление, което се наказва с глоби и затвор до 20 години в Малайзия, страна с мюсюлманско мнозинство, в която през последните години се наблюдава нарастване на консервативните нагласи.

„Продуктите Swatch са забранени, тъй като са вредни или вероятно вредни за морала, обществения интерес и националния интерес чрез насърчаване, подкрепа и нормализиране на ЛГБТК движението, което не се приема от широката общественост на Малайзия“, Министерството на вътрешните работи се казва в изявление в четвъртък.

Забраната идва от Закона за печатниците и изданията, допълват от министерството.

„Правителството на Малайзия заявява отново ангажимента си да гарантира обществената безопасност и мир чрез наблюдение и контрол на всички форми на публикации, за да ограничи разпространението на елементи, учения и движения, които противоречат на местната социално-културна среда“, се казва в съобщението.

Този ход идва, след като през май малайзийските власти нахлуха в магазините на Swatch в цялата страна, конфискуваха 172 часовника, които бяха част от колекцията Pride на марката за 2023 г., която се предлага в цветовете на дъгата.

Часовниците бяха иззети, защото „носеха ЛГБТК конотации“, казаха властите по това време.

Набезите направиха заглавия по целия свят и предизвикаха строго формулирано изявление от изпълнителния директор на Swatch Ник Хайек младши.

„Силно оспорваме, че нашата колекция от часовници, използващи цветовете на дъгата и носещи послание за мир и любов, може да бъде вредна за когото и да е“, пише Хайек.

„Напротив, Swatch винаги насърчава положително послание за радост от живота. Това не е нищо политическо. Чудим се как малайзийското правителство ще конфискува многото красиви естествени дъги, които се показват в небето над Малайзия.

Swatch Malaysia твърди, че нападенията са били незаконни и оттогава е подала молба във Върховния съд, за да оспори действията на правителството.

CNN се обърна към Swatch за коментар. Адвокатите на марката казаха, че не могат да коментират поради продължаващото съдебно производство.

„Политическа боксова круша“

Правозащитни групи казват, че LGBTQ общността е изправена пред нарастваща нетолерантност в Малайзия и обвиняват правителството, че е поне отчасти виновно.

„ЛГБТК общността в Малайзия е претърпяла толкова много злоупотреби от правителството, както и от опозицията, тъй като е била използвана като политическа боксова круша“, каза Фил Робъртсън, заместник-директор на Human Rights Watch за Азия, пред CNN.

„В тази ситуация простото носене на часовник може да доведе до затворнически присъди и малтретиране. Нелепо (и красноречиво) идва точно в навечерието на държавните избори“, добави Робъртсън.

Други активисти казаха, че забраната е пример за това как гей правата в страната са се върнали назад.

„Решението на правителството да забрани притежаването на Swatches с ЛГБТК тематика не е просто прекомерна реакция, то е ясна индикация за по-широка санкционирана от държавата дискриминация срещу общността“, каза Dhia Rezki Rohaizad, вицепрезидент на групата за защита правата на гейовете JEJAKA.

„Правата на гейовете в Малайзия, за съжаление, изглежда намаляват“, добави Дхия, споменавайки скорошни инциденти, включително решението на правителството да забрани на британската група The 1975 от страната.

Забраната дойде, след като певецът Мати Хийли разкритикува анти-ЛГБТК законите на страната и целуна колега от групата на сцената – действие, което много малайзийски групи за правата на гейовете критикуваха по това време, защото се страхуваха, че ще насърчи консервативните сили и ще направи живота по-труден за ЛГБТК общността .

„Това демонстрира тревожна тенденция, при която символите на гордост и актовете на солидарност с ЛГБТК общността се посрещат със сурови и непропорционални реакции на правителството“, каза Дхия.

„Това е смущаващ парадокс. Тъй като все повече хора и групи се изявяват в подкрепа на LGBTQ общността, отблъскването на държавата става все по-агресивно“, добави Dhia.

„Всяко човешко същество, независимо от сексуалната ориентация, полова идентичност или изразяване, има право да изразява себе си. Създавайки среда на страх и враждебност, правителството на Малайзия прави лоша услуга не само на LGBTQ общността, но и на всеки малайзийски гражданин.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР