Норвежкият шахматен гений Магнус Карлсен с черните фигури загуби от

...
Норвежкият шахматен гений Магнус Карлсен с черните фигури загуби от
Коментари Харесай

Поляк нанесе първа загуба на Магнус Карлсен от над две години насам

Норвежкият шахматен талант Магнус Карлсен с черните фигури загуби от поляка Ян-Кшищоф Дуда в 5-ия кръг на интернационалния шампионат в Ставангер. Това е първият шахматен шампионат от месец март тази година насам, който се организира действително, а не онлайн, откакто целият спорт беше спрян от пандемията от ковид. Карлсен не беше губил партия в класическия шахмат в продължение на 125 срещи. Последната му загуба преди тази през вчерашния ден беше на 31-и юли 2018-а година, когато е надвит от Шахрияр Мамедияров от Азербайджан.

Polish chess player Jan-Krzysztof Duda beat the World Champion Magnus Carlsen and ended his 125-games, 2-year unbeaten streak!

— Visegrad 24 (@visegrad24) Иранецът Алиреза Фируджа, който играе под флага на Международната федерация (ФИДЕ), с белите победи Ариян Тари (Норвегия). Арменецът Левон Аронян с черните съумя да надделее над Фабиано Каруана (САЩ).
След пет кръга класирането се оглавява от Аронян, който има 11 точки, следван от Фируджа с 10, Карлсен с 9, Каруана със 7, Дуда с 4 и Тари с 1,5. Партиите от шестия кръг ще се състоят през днешния ден.

Турнирът минава в два кръга от 5-и до 16-и октомври с присъединяване на шестима шахматисти. Всеки от десетте кръга се състои от партии в класическия шахмат, в които успеха се прави оценка с три точки. При тъждество двамата шахматисти играят мини-партия (армагедон), в която белите имат разполагаем пет минути, а черните- четири, само че са задължени да побеждават. При победа в този армагедон се дава 1,5 точки, а изгубилият получава половин.

Турнирът в Ставангер се организира от 2013-а година насам, а през 2015-а година купата завоюва Веселин Топалов. Два трофея има руснакът Сергей Карякин.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР