Норвежкият Нобелов институт връчи Нобеловата награда за мир за 2019

...
Норвежкият Нобелов институт връчи Нобеловата награда за мир за 2019
Коментари Харесай

Етиопският премиер Абий Ахмед Али печели Нобела за мир за 2019 г.

Норвежкият Нобелов институт връчи Нобеловата премия за мир за 2019 година на етиопския министър председател Абий Ахмед Али.

" Норвежкият Нобелов комитет реши да връчи Нобеловата премия за мир за 2019 година на министър-председателя на Етиопия Абий Ахмед за напъните му за реализиране на мир и интернационално съдействие, за решителната му самодейност за разрешаване на граничния спор със прилежаща Еритрея ", оповестиха в претекстовете си от Нобеловия комитет.

Миналата година с влиятелната премия бяха удостоени гинекологът от Демократична република Конго Дени Муквеге и иракският правозащитник Надя Мурад за битката им за преустановяване потреблението на половото принуждение като оръжие във война.

99 Нобелови награди за мир са връчени сред 1901 и 2018 година. 24 организации са спечелили премията. Два пъти премията е връчвана на трима души. 17 дами са печелили премията. 62 години е междинната възраст на нобеловите лауреати. Един човек е отказал премията, а трима са били в пандиза по време на оповестяването на премията в нейната история.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, когато и умира създателят на Нобеловата награда - шведският бизнесмен и откривател Алфред Нобел (1833-1896). Носителят на Нобеловата премия получава 9 милиона шведски крони ( към 1 милион долара).

Нобеловата премия се присъжда от 1901 година.

По-рано тази седмица бяха връчени Нобеловите награди за медицина, физика, химия и литература. За литература бяха връчени две награди - за 2018 и 2019 година В понеделник ще бъде връчена премията за принос в стопанската система. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР