Норвежката служба за ядрена безопасност анализира малки количества радиоактивен йод,

...
Норвежката служба за ядрена безопасност анализира малки количества радиоактивен йод,
Коментари Харесай

Радиоактивен йод отчита Норвегия на границата си с Русия

Норвежката работа за нуклеарна сигурност проучва дребни количества радиоактивен йод, открити във въздуха в Северна Норвегия в дните след смъртоносната детонация при тествания на ракетен мотор в Русия, покрай общата граница, съобщи Ройтерс.

Руската държавна нуклеарна организация Росатом заяви в събота, че петимата души, убити при гърмежа, са били нейни чиновници, а детонацията била обвързвана с "изотопни енергийни източници ".

Норвежката работа по радиация и нуклеарна сигурност DSA сподели, че е разкрила редиоактивния йод в станцията за пречистване на въздуха в Сванхолд, която е до съветската граница. Река служи за граница сред Норвегия и Русия.
Пробите са взети в интервала 9-12 август, след гърмежа в района на Архангелск на 8 август.

"В момента не е допустимо да се дефинира дали последното вписване на йод е обвързвано с детонацията в Архангелск предходната седмица. DSA продължава да събира проби на по-чести шпации и да ги проучва ", заяви службата по нуклеарна сигурност.

Подобни равнища на радиация не са необикновени в Норвегия, защото станциите за наблюдаване записват радиоактивен йод сред 6 и 8 пъти годишно, а източникът му нормално остава незнаен.

Руската държавна метеорологична работа заяви във вторник, че равнищата на радиация в град Северодвинск са се нараснали внезапно до 16 пъти над естественото предишния вторник, а медиците, лекували жертви на детонацията, бяха изпратени в Москва с цел да бъдат прегледани, съобщи съветската организация ТАСС.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР