Норвежката горска котка е великолепно животно - доста едра за

...
Норвежката горска котка е великолепно животно - доста едра за
Коментари Харесай

Грижи за норвежка горска котка

Норвежката горска котка е превъзходно животно - много едра за типа си, с прелестна дълга четина с доста гъст подкосъм. Това удивително животно събира погледите по изложения поради първокласното си лъскаво палто, само че то изисква доста грижи и е първата и най-важна активност, с която стопанинът стартира при обгрижване на норвежката си питомка.

Трябва да се знае, че защитната четина на котката е леко мазна и това я прави водоотблъскваща. Козината на животното добива този лоен искра откакто то навърши 5-6 месеца. Преди това котето има детско палто, което е по-пухкаво. Промяната на климатичните условия оказват въздействие и върху дължината и текстурата на козината на норвежката горска котка.

Характерно е, че козината на тази писана в никакъв случай не пада, а в интервала на линеене се нуждае от дребна грижа, с цел да бъде в положително положение.

Тъй като според от региона, където норвежката горска котка се отглежда, козината варира като компактност, грижите за нея са съобразени с този факт. През зимата плътността на косъмът доближава максимума си.

За добра грижа са нужни гребен с редки зъби на разресване, железна масажна четка с антистатично покритие и фурминатор за събаряне на мъртвите косми.

Козината на норвежката горска котка има едно прелестно качество - макар че е гъста, тя не се заплита. Може да стане по-суха поради погрешно хранене на норвежката котка и тогава се образуват дребни части от захабени и оплетени косми. Те елементарно се разплитат с ръка или гребен.

 Норвежка горска котка

Четкането е добре да се прави най-малко един път седмично. При линеене това би трябвало да се прави по-често - 3-4 пъти в седмицата. Нужно е да се употребява фурминатора, с цел да се смъкват всички мъртви косми.

Ако писаната ще взе участие в изложения, добре е грижата за козината да се повери на експерт.

Къпането на норвежката горска котка е сложен миг, защото тя е едра и с гъста четина. Добре е да се прави единствено през топлия сезон или животното да се изсуши със сешоар, което лишава от време на време 1 час. По-удачни са сухите шампоани за котки.

Ушите би трябвало да се почистват регулярно с тампон, пропит в разтвор за разчистване или преварена вода.

Грижата за очите на котката е всекидневна и не трябва да се пропуща, тъй като от слъзния канал ежедневно излиза нечистота, която при занемаряване възпалява окото.

Грижата на ноктите на котката зависи от метода на живот на котката. Ако тя прекарва дълго време на открито, катери се по дърветата и играе, е нужно ноктите да се запазят, с цел да оказват помощ на животното да се задържа по повърхностите, само че всекидневието на хубавицата тече вкъщи, добре е ноктите да се подрязват със специфичните ножици, предлагани в комерсиалната мрежа.

За грижата за норвежката горска котка има основани доста принадлежности, които улесняват работата на хората и е добре да бъдат в наличност.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР