Норвежецът Ю Несбьо отдавна няма нужда от представяне – започнал

...
Норвежецът Ю Несбьо отдавна няма нужда от представяне – започнал
Коментари Харесай

Крими суперзвездата Ю Несбьо се завръща със Синът - slava.bg

Норвежецът Ю Несбьо от дълго време няма потребност от показване – почнал писателската си кариера с емблемата „ идващия Стиг Ларшон “, името му към този момент се е трансформирало в личен пример и мерило за качество. Книгите му могат да се намерят на повече от 50 езика, а продадените екземпляри са над 45 милиона.

С всеки собствен разказ попада на върха на литературните ранглисти, а „ Холивуд Репортър “ го дефинират за един от най-влиятелните писатели в Холивуд. Заслуга за всичко това има изключителната централна фигура на престъпната му поредност, разрушителният и саморазрушителен контрольор Хари Хуле. Вечните му пороци, безпогрешният му нюх и деструктивна досетливост го вършат неудържим за читателите и всички чакаме с неспокойствие идната опция да се срещнем с него. Но геният на Несбьо свети и в независимите му романи, както българската аудитория към този момент знае от издадените у нас до момента.

Издателство „ Емас “ ни показват още една впечатляваща история – „ Синът “. 30-годишният Сони Лофтхюс е прекарал близо половината от живота си в пандиза, където в подмяна на признания за непознати закононарушения получава по този начин нужното му гориво – хероин. Поддал се е на зависимостта откакто татко му се самоубива, избирайки гибелта пред това да бъде обществено изобличен като подкупно ченге.

Сони е извънредно комфортен на вкоренената подчиненост на корупцията: юристи, надзиратели, служители на реда, даже свещеникът поставят старания да го държат надрусан и зад решетките, с цел да „ освобождава “ който е нужно от осъщественото. В пандиза обаче има необикновен „ статут “ – останалите пандизчии имат вяра, че той има специфична заложба и умее да дава помилван. Докато една неочаквана изповед не трансформира всичко.

Той схваща деликатно защитавана загадка за татко си и открива ново гориво – отмъщението. Осло още веднъж оживява в мрачни краски отдолу под движимостите ръце на Несбьо, а зад кулисите локалната власт, едрият бизнес, полицията и съдът се вихрят в танц с властелините на подземния свят – тези, надалеч от ръцете на закона. Едновременно с това романът стъпва върху присъщите за норвежеца връзки като татко – наследник, закон – правдивост, отплата – предрешение, виновност – възмездие.

А в самата вътрешност на романа стои една велика любовна история. Надяваме се рано или късно да гледаме и екранизацията по „ Синът “, правата за която закупи продуцентската компания на Джейк Джиленхол, а отпред на продукцията стои името на невероятния Дени Вилньов, режисьор на „ Дюн “, „ Сикарио “, „ Блейд Рънър 2049 “ и други „ Брилянтен трилър, само че и трагична, трогваща история за преплетените пътища на герои в обезверен танц да избегнат неизбежната задънена улица на края им. “ Буклист ⋆⋆⋆⋆⋆„ Един от най-хубавите, дълбоките и богати романи на Ю Несбьо, въпреки и без Хари Хуле. “ Къркъс Ривюс ⋆⋆⋆⋆⋆
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР