Норвегия покани талибаните на разговори за ситуацията в Афганистан, където

...
Норвегия покани талибаните на разговори за ситуацията в Афганистан, където
Коментари Харесай

Норвегия покани талибаните на разговори за ситуацията в Афганистан

Норвегия предложения талибаните на диалози за обстановката в Афганистан, където твърдолинейните ислямисти се пробват да заздравят ръководството си, откакто интернационалните сили се изтеглиха през август, съобщи ДПА. Преговорите би трябвало да се проведат от неделя до вторник в Осло, разгласи норвежкото държавно управление през днешния ден, макар че към момента не е ясно дали талибаните са приели поканата.

Талибаните би трябвало да се срещнат с представители от Норвегия и интернационалната общественост. Планирани са и срещи на делегацията с други афганистанци, в това число дами водачи, публицисти и бранители на човешките права.

" Това не е легитимация или признание на талибаните ", сподели норвежката министърка на външните работи Аникен Хюитфелт. Въпреки това човек би трябвало да беседва с хората, които на процедура ръководят Афганистан, добави тя. Политическата обстановка не би трябвало да докара до още по-тежка филантропична злополука, сподели Хюитфелт. Според нея Норвегия е изключително загрижена за образованието на девойките и присъединяване на дамите в обществото .

По информация от норвежки медии това ще бъде първата делегация , изпратена от талибаните за договаряния в западна страна, откогато те превзеха властта предходната година. Според вестник " Верденс ганг " на срещата ще участват и представители от Германия и пратеници от Европейски Съюз .

Норвегия постоянно влиза в ролята на медиатор в настоящи спорове. Последно тя посредничи за спора във Венецуела. Скандинавската страна, която не членува в Европейски Съюз, от години поддържа разговор и с талибаните. Норвежка делегация посети Кабул тази седмица за диалози за сложната филантропична обстановка в Афганистан.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР