Нормативът за издръжка за деца със специални образователни потребности (СОП)

...
Нормативът за издръжка за деца със специални образователни потребности (СОП)
Коментари Харесай

Галин Цоков: Средствата за деца със СОП ще се увеличат със 7%

Нормативът за прехрана за деца със специфични просветителни потребности (СОП) в просветителната система се усилва със 7% за 2024 година Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на полемика „ Приобщаващото обучение – проблеми и решения ", проведена от омбудсмана проф. Диана Ковачева.

" Децата със специфични просветителни потребности не престават да се усилват и през актуалната образователна година те са 24 541. Основен приоритет за екипа ни е развиването на политиките, ориентирани към тях и повече положителни практики, които да се мултиплицират в страната ", акцентира проф. Галин Цоков. Той изясни, че всяка година Регионалните ръководства на образованието дават подробни разбори, от които се набелязват и ограничения за възстановяване на системата. " Липсата на квалифицирани експерти продължава да е главен проблем, като през днешния ден те са общо 5 526 в цялата страна и по всички посоки ", изясни министър Цоков.

По думите му към момента има учебни заведения, които нямат опция или задоволително предпочитание да назначават такива експерти. " В тези случаи поддръжката се обезпечава от нашите районни центрове за приобщаващо обучение. Трябва обаче да осъзнаем, че тези структури би трябвало да се развият и да се трансфорат и в аналитични звена, които да набелязват ограничения за възстановяване на системите на общинско и регионално равнище ", сподели още министърът.

Заедно с всички проблеми е значимо да се подчертае и направеното през последните години за развиването на приобщаващото обучение. От изцяло изключени от просветителната система през днешния ден тези деца са върнати в учебните заведения и се обезпечава самостоятелна поддръжка, бе посочено по време на полемиката. " Трябва да почерпим опит от други страни като да вземем за пример Финландия, които са постигнали цялостна интеграция на тези деца и те са част от общия поток ", сподели още проф. Цоков. Според него системата може и да почерпи опит от приобщаващото обучение, който да се мултиплицира към всички деца. „ Дългосрочната цел пред нас е посредством онлайн принадлежности като Дигиталната раница и други решения да осигурим на всички възпитаници това, което имат децата със СОП – личен метод, съгласуван със мощните страни и гениите на всеки възпитаник ", акцентира проф. Цоков.

В полемиката вземат участие народни представители, академични преподаватели, родители, шефове на образователни заведения, шефове на ресурсни центрове за приобщаващо обучение от София, Пловдив, Пазарджик, началникът на районното ръководство на образованието в София Ваня Кастрева, специалисти и др.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР