Нормативът за издръжка за деца със специални образователни потребности (СОП)

...
Нормативът за издръжка за деца със специални образователни потребности (СОП)
Коментари Харесай

Галин Цоков обеща повече средства за децата със СОП през 2024 г.

Нормативът за прехрана за деца със специфични просветителни потребности (СОП) в просветителната система се усилва със 7% за 2024 година

Това заяви министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на полемика " Приобщаващото обучение - проблеми и решения ", проведена от омбудсмана Диана Ковачева.

Децата със специфични просветителни потребности не престават да се усилват и през актуалната образователна година те са 24 541, изясни Цоков. Основен приоритет за МОН е развиването на политиките, ориентирани към тях и повече положителни практики, акцентира просветителният министър.

Той разясни, че всяка година Регионалните ръководства на образованието дават подробни разбори, от които се набелязват и ограничения за възстановяване на системата. Липсата на квалифицирани експерти обаче продължава да е главен проблем, като през днешния ден те са общо 5 526 в цялата страна и по всички посоки, уточни Цоков.

По думите му към момента има учебни заведения, които нямат опция или задоволително предпочитание да назначават такива експерти. В тези случаи поддръжката се обезпечава от районните центрове за приобщаващо обучение. Тези структури обаче би трябвало да се развият и да се трансфорат и в аналитични звена, които да набелязват ограничения за възстановяване на системите на общинско и регионално равнище, съобщи министърът.

Според него е значимо да се подчертае и направеното през последните години за развиването на приобщаващото обучение. От изцяло изключени от просветителната система през днешния ден тези деца са върнати в учебните заведения и се обезпечава самостоятелна поддръжка.
 Над 50 000 деца са върнати в учебно заведение за 6 години
Над 50 000 деца са върнати в учебно заведение за 6 години

С близо 40% е намалял делът на отпадналите възпитаници

" Трябва да почерпим опит от други страни, като да вземем за пример Финландия, които са постигнали цялостна интеграция на тези деца и те са част от общия поток ", сподели още проф. Цоков.

Дългосрочната цел е посредством онлайн принадлежности като и други решения да се обезпечи на всички възпитаници това, което имат децата със СОП - личен метод, съгласуван със мощните страни и гениите на всеки възпитаник, акцентира Цоков.

В полемиката участваха народни представители, академични преподаватели, родители, шефове на образователни заведения, шефове на ресурсни центрове за приобщаващо обучение от София, Пловдив, Пазарджик, началникът на районното ръководство на образованието в София Ваня Кастрева, специалисти и други
 Черпим опит от Финландия за нововъведенията в образованието и съдействието с бизнеса
Черпим опит от Финландия за нововъведенията в образованието и съдействието с бизнеса

Посланикът на страната и Галин Цоков се схванаха за аудиенция на наши специалисти там
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР