Нормално тече процесът по подготовката на изборите. Приключват и последните

...
Нормално тече процесът по подготовката на изборите. Приключват и последните
Коментари Харесай

ЦИК: 4566 души са кандидатите за 49-ия парламент

Нормално тече процесът по подготовката на изборите. Приключват и последните образование на членовете на СИК. Това съобщи зам.-председателят на ЦИК Росица Матева на последния брифинг преди предварителните парламентарни избори в неделя, 2 април.

„ 4566 са претендентите за депутати в 49-ия парламент, където има общо 240 места. От претендентите 1341 са дами и 3225 са мъже. В два региона са регистрирани 1035 претенденти ”, съобщи Матева, представена от БНР.

Регистрирани са 207 интернационалните наблюдаващи на изборите. 847 български организации ще следят вота в неделя, показа тя статистиката за идния избор.

На вота в неделя ще има 12 891 изборни секции, от които 302 са преносими. В лечебни заведения са открити 216 секции, през днешния ден изтича срокът за регистрация за гласоподаване с преносима изборна урна.

В местата за задържане са формирани 19 секции за гласоподаване. 9366 са секциите за машинно гласоподаване в страната и 245 отвън страната.

Тя предложи бюлетините да се демонстрират и на камерите. „ Ако има спор, единствено членовете на СИК вземат решение дали гласът на хартиената бюлетина е автентичен или нереален. Машинната бюлетина носи единствено автентичен глас ”, изясни Матева.

Относно бомбените закани за учебните заведения, в част, от които ще има и изборни секции, тя увери, че ЦИК е в непрестанен контакт с вътрешния министър Иван Демерджиев. " Вчера организирахме среща с цялото управление на Министерство на вътрешните работи. Имаме уверението, че Министерство на вътрешните работи охранява постройките, където ще има секционни изборни комисии ", съобщи представителят на Комисията.

" Ще изпратим телефони, на които членовете на СИК могат да алармират Министерство на вътрешните работи при бомбените закани. Може би ще се изпратят и в допълнение инструкции ", сподели Матева.

До момента има три претенции от партии за достъп на техни наблюдаващи до „ Информационно обслужване ” в ЦИК.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР