Нормално е в края на зимния сезон да имаме сравнително

...
Нормално е в края на зимния сезон да имаме сравнително
Коментари Харесай

Пламен Данаилов: Засега няма опасност Русия да ни врътне кранчето

Нормално е в края на зимния сезон да имаме относително малко ресурси от газ. Въпреки това количествата природен газ в Чирен са под особено внимание. В момента тези количества са малко под 20%, само че това е изцяло задоволително. Това съобщи пред bTV заместник-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

Той посочи, че с построяването на интерконектора с Гърция би трябвало да се разрешат проблемите с газовите доставки, като добави, че се търси метод и за доставки на полутечен газ.

По думите му все още няма заплаха " Русия да ни врътне кранчето ".

Към момента няма такива индикации. Количествата се доставят постоянно за целия Европейски Съюз, както е по контракт. Ситуацията с заплащането в рубли е малко по-необичайна, само че правният разбор демонстрира, че договорите не плануват възнаграждение в други валути, с изключение на в долари и евро. Все отново напълно скоро ще има обединен отговор на Европейски Съюз във връзка заплащането в рубли, разяснява Данаилов.

Според зам.-енергийния министър обещаните от Съединени американски щати 15 милиарда м3 полутечен газ няма да бъдат задоволителни за цяла Европа, само че все пак увери, че няма да се стигне до рецесия с доставките на газ.

По отношение на цената на тока Пламен Данаилов увери, че до юни няма да има покачване на цената, само че такова е допустимо през юли, което по думите му ще бъде минимално.

Относно проблема с GemCorp той обясни, че става въпрос за меморандум за търсене на вложители.

Тази компания се е заела да откри вложители в зелена сила, в това число и за произвеждане на акумулатори. Няма никакви поети задължения от страна на българската страна. Това е естественият метод, по който се търсят огромни стратегически вложители. Няма никакви финансови задължения или държавни гаранции, изясни Данаилов.

По тематиката с избора на гуверньор на Българска народна банка зам.-министърът на енергетиката, който е от квотата на " ИТН ", бе безапелационен, че " обединението ще остане постоянна и изборът за началник на централната банка няма да я събори ".

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР