Нормално е около един бюджет да има разногласия. Това е

...
Нормално е около един бюджет да има разногласия. Това е
Коментари Харесай

Даниел Лорер: Бюджет 2024 е насочен към най-слабите. Президентът ще уроди имиджа си, ако наложи вето

Нормално е към един бюджет да има различия. Това е европейски бюджет - 3% растеж и 3% недостиг. Оттам имаме заложени увеличени разноски за обучение и опазване на здравето.

Това съобщи в предаването " Тази заран " по БТВ Даниел Лорер, народен представител от ПП-ДБ, във връзка бюджета за 2024, който през вчерашния ден бе утвърден от парламентарната комисия по бюджет и финанси.

" Бюджет 2024 е ориентиран към най-слабите и с повече опция за вложения към стопанската система ", сподели още той.

" Данъците остават същите, а минималната заплата ще се вдигне ", съобщи депутатът от ПП-ДБ.

" За мен е дребнаво заяждане на президента в Бюджет 2024 ", разяснява Лорер. Президентът ще урони имиджа си, в случай че наложи несъгласие на Бюджет 2024, добави той по тематиката.

 

" Не се е случвало до момента президент да плаши, че ще наложи несъгласие на бюджет. Президентът Румен Радев се държи като политически водач с държавно управление в сянка, единствено че няма държавно управление на слънце и държавно управление в сянка ", продължи Даниел Лорер. Според него президентът употребява дребни заяждания с държавното управление за една концепция на кабинета - да се продадат държавни земи. Лорер не вижда нищо неприятно в продажбата на държавни земи, в случай, че до момента въпросните земи са се отдавали под аренда. 

Ако си вземем парите от " Газпром ", може и да нямаме недостиг следващата година, счита Даниел Лорер.

" Движение за права и свободи е подкрепяща съпротива. Делян Пеевски се промени за положително на цялата страна ", безапелационен е той. Според Лорер Движение за права и свободи е една систематична и мъдра партия в българската политика.

 

Лорер бе помолен да разяснява думите на някогашния финансов министър Симеон Дянков във връзка бюджета на сегашния финансов министър Асен Василев: " За закуска имаме торта гараш, за обяд и вечеря - нищо ".

 

" Не знам за какво финансовите министри имат афинитет към питателните съпоставения. Важното, което би трябвало да се показа с обществеността, е, че това е естественото състояние с един бюджет - да има спор, да има различия. Това е здравословното. Първото гласоподаване занапред следва в зала и тогава ще се чуят всички значими причини. Това, което е значимо да си кажем още един път, е, че това е европейски бюджет. Той планува 3% растеж и 3% недостиг, с цел да може да изпълняваме изискванията на еврозоната. От там нататък - обществени достижения, увеличение на заплати, спомагателни разноски за опазване на здравето, ин витро процедури, в случай че щете - това е планувано в бюджета и дебатът следва. Ще чуем рецензии, пици, торти и по този начин нататък, само че всичко е заложено в бюджета, тъй като желаеме да имаме европейска България ", сподели националният представител от Природен парк - Демократична България.

" Ние си даваме ясно сметка, че и рецесията с ковид, и войната в Украйна сътвориха извънредно тежка икономическа конюнктура. И това го усещаме всички ние през джоба си. Всеки, който пазари в магазина. Виждаме го. Животът е сложен. Бюджет 2024, а и въобще напъните на държавното управление, са ориентирани в две направления. На най-слабите да дава повече, тъй че да посрещнат потребностите си малко по-добре, макар инфлацията. А на стопанската система да обезпечи повече благоприятни условия за вложения. Бюджетът за вложения за идната година още веднъж е рекорден - 10 милиарда, дай боже да го осъществим. Защото тази година и 8 милиарда няма да осъществим. Ако осъществим 10 милиарда за вложения, България ще е по-добро място за работа ", сподели още Даниел Лорер.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТАПромоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР