Нора СТОИЧКОВАМине, не мине време и пламват сериозни скандали около

...
Нора СТОИЧКОВАМине, не мине време и пламват сериозни скандали около
Коментари Харесай

КЕВР - гуменият печат на доставчиците на енергия

Нора СТОИЧКОВА

Мине, не мине време и пламват съществени кавги към следващото покачване на цените на тока, газа и водата. КЕВР е дежурната боксова круша и на държавното управление, и на депутатите, и на потребителите. В съвсем всички случаи - напълно основателно. Ето за какво.

Първо, като регулатор на цените на комуналните услуги, КЕВР е сред чука и наковалнята. По закон тя би трябвало да уравновеси ползите на потребителите, от една страна, само че в това време би трябвало да се преценява и с доставчиците на газ, ток, парно и вода. Трябва да регистрира и цените на горивата на интернационалните пазари в предлаганите нараствания. Т.е. в една комисия са съсредоточени радикално разнообразни ползи и спорът е неминуем.

Няма по какъв начин едни и същи хора да се грижат цените на газа, тока, водата и парното да се покачват със обществено търпими проценти и в това време да се грижат за ползите на производителите на ток, в това число ВЕИ-та, на ТЕЦ-ове, ВиК сдружения, " Булгаргаз " и всякакви водни концесионери. Господ да пристигна в КЕВР и по него ще полетят камъни от всички страни, освен това напълно правомерно. Затова и нарастванията на цените на енергоносителите и комуналните услуги растяха с политически детерминирани равнища. Колкото й разрешат ръководещите. Сега берем плодовете на " енергийната политика " на Борисов и ГЕРБ. Иван Иванов е негово предопределение, както и други забавни фрагменти в тази комисия. Като да вземем за пример, Пламен Младеновски, който дава отговор точно за предложенията за скок на цените. По едно време ГЕРБ се ускори да го прави ръководител на комисията, само че едни следствия за жилища на БСТВ поохладиха тези мераци.

Второ, с изключение на пълномощия КЕВР има отговорности. Например, задължението да ревизира до каква степен обективни са предложенията за повишаването на комуналните услуги в така наречен бизнеспланове на доставчиците. Комисията обаче не разполага с потенциал от ремонтни бригади, които да разкопават тръбопроводите, с цел да се види дали ЕРП-тата, дали " Софийска вода " фактически е подменила мрежата в този размер, в който е описала в бизнес проектите. Защото главният мотив на горепосочените за нарастването на цените са точно капиталовите им проекти. В тях са записани сумарно стотици милиони НАПРАВЕНИ вложения, които обаче никой не ревизира дали са действителни. Ерго, КЕВР утвърждава оферти на хартия, без действителни инспекции. Счетоводната инспекция в този случай единствено легализира кражбите. Кражбите, които след това потребителите заплащат с по-високите си сметки. Така е от най-малко 20 години насам и тази порочна процедура е чиста виновност на всички ръководители на КЕВР, освен на последния началник на комисията Иван Иванов.

Трето, спорът е заложен и в самия статут на КЕВР. Държавен орган, с шапка - парламент. Министерският съвет, Министерството на енергетиката, Министерството на стопанската система въобще са изключени от надзор върху работата на комисията. В същото време изпълнителната власт би трябвало да отиграва топките на КЕВР, без значение в какъв миг са я застигнали.

Последният случай с внезапното нарастване на цената на газа свари неопитен преди малко заклелия се министър председател Кирил Петков. Той в действителност е прав - не може на третия ден от службата да те прострелват с внезапно нарастване на газа. Още повече, че тъкмо преди празниците точно КЕВР огласи желаното тогава нарастване от 14,5% от " Булгаргаз ".

Очакванията и прогнозите през декември бяха природният газ да бъде повишен до 117 лв. за мегаватчас. Заради рекордните цени на синьото гориво обаче последва промяна. КЕВР утвърди цената на природния газ за месец януари. Тя е в размер на 133,41 лева./МВтч.

КЕВР изясни тогава, че цените на газа незабавно скачат, с цел да бъде одобрен механизъм за компенсиране на топлофикационните сдружения и те да може да продължат естествената си работа през есенно-зимния сезон. Така нарастването с съвсем 30 лв. слага два върха - за най-голямо процентно нарастване и за най-висока цена за месец.

Никой не се зарадва на сурвакарската ария от КЕВР и заканата на Кирил Петков бързо да промени състава и статута на комисията се хареса на всички консуматори. При това много се хареса, само че Иван Иванов, изтощен от мощно нападателната среда, в която битува от известно време, се разсърди. Преди ден той разгласи претенциите към неговата работа като вмешателство и сезира даже Европейската комисия за груба интервенция в работата на КЕВР от страна на премиера Петков. Отгоре на това взе да плаши с гладна стачка, в случай че не бъде заменен от горещия стол.

Смешен рев, дано да го кажем в прав текст. Защото през всичките съвсем 7 години на този пост Иван Иванов надалеч не е съвършен. И е въпрос на време натам да се насочат профилираните органи и икономическа полиция, с цел да се види какво оставя след себе си.

Може и да няма батак, само че дано се направи всеобхватна проверка в тази комисия. Пък да се огласят резултатите. Седем години са много дълъг интервал, в който едни и същи комисари, едни и същи шефове позволяват непрестанно повишаване на комуналните услуги и силата с презумпцията, че им трябвали пари за вложения, че подменяли водопроводи, елмрежи. Но обществото надълбоко се съмнява, че май си подменят джиповете и си купуват жилища поради тези регулярни нараствания. Как до момента всичко единствено нараства, а в цените не се отразява и намаляването на цените на енергоносителите. Сега стана въпрос, че газът ще падне с 14 % от февруари. Стана въпрос, само че след гигантския скандал сред Петков и шефа на КЕВР.

Не се ръководи по този начин нито енергетиката, нито страната. В КЕВР са нужни освен кадрови промени, само че и преструктуриране. Разделяне на ползите в най-малко две комисии. И под шапката на Министерския съвет. Народното събрание не може да управлява напълно активността на КЕВР, тъй като това е действен орган, а не законодателен. Не може министър председателят и отрасловите министри да нямат надзор върху пазарите, от които зависи и тяхната директна работа. Безобразие е до момента да няма същинска проверка на капиталовите проекти на енергийните и водни сдружения, а единствено да се утвърждава повдигането на цените.

Ревизия, следствие и в случай че има отговорни - съд и затвор за тези, които докараха народа до просешка сопа поради частните си ползи. Крайно време е.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР