Номинираният за премиер от ГЕРБ-СДС проф. Габровски започва политическите консултации

...
Номинираният за премиер от ГЕРБ-СДС проф. Габровски започва политическите консултации
Коментари Харесай

Димитър Ганев: В челото на Демократична България е опрян електорален пистолет от Продължаваме промяната

Номинираният за министър председател от ГЕРБ-СДС проф. Габровски стартира политическите съвещания за сформиране на държавно управление. Какво би могло да се случи в тази обстановка - разясняват в студиото на Би Ти Ви политолозите Димитър Ганев, Петър Чолаков и Мария Пиргова.

В челото на " Демократична България " е опрян електорален револвер от " Продължаваме промяната ". Така нагледно разказа политическата обстановка у нас политологът Димитър Ганев в студиото на Би Ти Ви, имайки поради това, че ако Демократична България поддържат държавно управление на ГЕРБ, " Продължаваме промяната " ще изземат електората на градската десница. 

Ако изобщо има някакви шансове за сформиране на кабинет, те са в третия мандат, счита Ганев и посочи, че с цел да има опция за реализация на държавно управление, би трябвало да има радикална смяна в политическата обстановка в страната. Ако не се реализира това, няма да се сформира държавно управление и с последната директория.  Според него евентуално ще би трябвало да се мине през още един цикъл от избори. 

По думите на Ганев по-интересният въпрос е кой не е в изолираност.

" Продължаваме промяната " стартира да лежи единствено и само на поддръжката на " Демократична България ", уточни политологът и добави, че лагерът на Политическа партия мъчно могат да посочат нов лагер за ръководство. Този блок, който декларира опция на ръководство на ГЕРБ, към този момент не може да даде друга опция, счита политологът. 

Без ГЕРБ не може да се сформира болшинство в Народно събрание. Кандидатурата на проф. Габровски – а това е задача номер едно на Борисов, е излизането от политическата изолираност. Такава беше задачата и в кандидатурата на Герджиков за президент, напомни обстановката политологът.

По думите му Радев е индивидът, който легитимира Петков и Василев, както и „ Продължаваме промяната “. Но връзките им в никакъв случай не получиха изострен темперамент, както беше в третия мандат на ГЕРБ. И това е тъй като Радев носи отговорност за тях и дейностите им. И в този смисъл беше разумно натрупването на напрежение, което се написа и на сметката на Радев. Затова той трябваше да се отграничи от Политическа партия, да отреже пъпната шнур с тях. 

Според Мария Пиргова ГЕРБ би трябвало да стои в изолираност дълго време. Никакво излизане от изолатора, тъй като ГЕРБ разсипа страната. Но съгласно нея без правосъдна промяна ние не можем да създадем нито една крачка напред, в борбата с кражбата, към този момент не с корупцията. 

Тя счита, че „ Продължаваме промяната “ са създали капитална неточност към този, който ги легитимира. И беше безапелационна, че партиите би трябвало да сменят водачите и управленията си.

Петър Чолаков на собствен ред посочи, че правосъдната промяна е нещо основно. Но мисли, че ГЕРБ започнаха да излизат от изолираност, като победиха на последните парламентарни избори. 

Времето работи за ГЕРБ и задачата на Демократична България и Политическа партия е да предложат нещо друго. Видяхме, че те в този момент са доста по-консолидирани, уточни политологът.

Според Чолаков Радев в тази обстановка не взима страна в връзките сред партиите и по-скоро чака те да се схванат между тях. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР