Номинираният за премиер от ГЕРБ проф. Николай Габровски обеща да

...
Номинираният за премиер от ГЕРБ проф. Николай Габровски обеща да
Коментари Харесай

Проф. Габровски: За да спрем кризата, ще разговарям с всички

Номинираният за министър председател от ГЕРБ проф. Николай Габровски даде обещание да търси разговор с всички партии и да стартира договарянията за съставянето на кабинет незабавно. Тази заран президентът Румен Радев връчи мандат за сформиране на държавно управление на проф. Николай Габровски, излъчен от най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС.

„ Уважаеми проф. Габровски, в осъществяване на наредбите на Конституцията и в сходство с резултатите от предварителните парламентарни избори ви връчвам изследователски мандат за сформиране на държавно управление “, сподели президентът и добави: „ Очаквам в 7-дневен период да предложите състав на Министерски съвет, който да отговори на високите публични упования за непоклатимост, експертност и отговорност.

Президентът напомни, че преди 40 дни е почнал съвещания с ПГ на ГЕРБ-СДС. „ Както тогава през днешния ден желая да заявя, че като първа политическа сили, вашата отговорност за сформиране на държавно управление е най-голяма. Силно се надявам, че спомагателното време, което беше отпуснато за съвещания да е спомогнало за намирането на удачна формула за съставянето на кабинет, а също и за търсене на задоволителна поддръжка в Народното събрание “, съобщи Радев и пожела триумф на претендента.

„ За мен е дълг и въпрос на чест да положа всички вероятни старания това да се случи и България да има работещо държавно управление. За страдание, сега България е на кръстопътя на голям брой рецесии – икономическа, обществена. Имаме за жалост и една продължаваща политическа рецесия. Ще положа всички вероятни старания да предложа кабинет, който да е по-далеч от политическото говорене, по-далеч от борбата и да е по-близо до експертното, до професионализма, с цел да може България по-лесно да мине през този сложен миг “, съобщи проф. Габровски, който е неврохирург, работещ в „ Пирогов “.

С всички ще приказваме, ще се търси професионализъм и експертност. Това даде обещание проф. Габровски след привършване на срещата при президента Румен Радев.

Проф. Габровски акцентира, че сега България се намира на кръстопът на доста рецесии – икономическа, обществена и енергийна.

„ Една от водещите аргументи за всичко това е политическата рецесия, в която сме. Знаете какъв брой избори имаше през последните години. Това нещо би трябвало да спре по някакъв метод. Надявам се, че моята персона, която е консенсусна и еднообразно отдалечена от всички партии, имаща добър разговор с всички партии ще даде опция за един нов звук в политиката “, съобщи той.

Проф. Габровски съобщи, че политическото говорене не води до нищо. Той акцентира, че ще се разчита на експерти, които са известни със своята експертиза в разнообразни области. Номинираният за министър председател не заяви имена на бъдещи министри.

„ С безусловно всички ще търсим разговор. Идеята е цялостна смяна на политически звук, да се премине от една забележима за всички неефективна борба към разговор, към търсене на общи допирни точки. Търсене България да преодолее по някакъв по-лесен метод тежките рецесии “, сподели проф. Габровски.

Той съобщи, че вратите са отворени за всички, „ с всички ще приказваме и ще търсим професионализъм и експертност “.

„ Започваме диалозите от през днешния ден. Няма да губим никакво време. Ситуацията е тежка, опитваме се по този метод да дадем сигнал за смяна на тона. Надявам се и другите политически сили да си дадат сметка, че в случай че България влезе в едни нови предварителни избори през март, а след това и през юни ще загубим извънредно значими неща и време. Време, което България няма. Ще изгубим пари, които сме изкарали с големи старания. Ще загубим и престиж, който е трупан през годините и е доста скъп “, акцентира проф. Габровски. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР