Номерът на Националната телефонна линия за редки болести вече е

...
Номерът на Националната телефонна линия за редки болести вече е
Коментари Харесай

Промениха номера на Националната телефонна линия за редки бо...

Номерът на Националната телефонна линия за редки заболявания към този момент е 0800 300 97, като неговата смяна направи връзката с телефона изцяло безвъзмездна и налична за нуждаещите се.

Националната осведомителна линия за хора с редки заболявания, която се ръководи от Българска Хънтингтън Асоциация (БХА) беше открита преди 6 месеца, като статистиката, извлечена от екипа на организацията за този интервал, свидетелства за острата нужда от даването на сходни услуги за българските пациенти, наброяващи близо половин милион души.

Операторите на линията са приели общо 60 разнообразни поръчки за последната половин година, на които е отговорено посредством общо 350 диалога. Диагнозите, за които е била потърсена информация от страна на запитващите, са общо 41 и обгръщат съвсем всяка една област от другите типове редки болести.

Получените по линията запитвания могат да бъдат класифицирани в няколко съществени категории, измежду които - с изключение на общи и медицински въпроси – се включват още запитвания, свързани с правни и обществени проблеми. Повече от половината от ползвателите на услугата живеят в обитаема област, в която не е налице експертен или медицински център за редки заболявания, което в допълнение свидетелства за значимостта на осведомителната линия по повод подобряването качеството на живот на стотици хиляди българи и техните фамилии.

Статистиката, разкриваща измененията, за които съществуването на осведомителната линия като разполагаем за българските жители запас, способства, ни стимулира да продължаваме да се борим за отбрана на правата на пациентите с редки болести, изключително по повод даването на съответна немедицинска и психическа грижа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР