Nokia-та на HMD, която ще може да ремонтирате съвсем сами

...
Nokia-та на HMD, която ще може да ремонтирате съвсем сами
Коментари Харесай

MWC 2023: Преглед на това как могат и как трябва да изглеждат бъдещите смартфони

Nokia-та на HMD, която ще може да ремонтирате напълно сами и още три трендове от MWC, които се надяваме да станат нещо обикновено в бъдеще

Емил Василев преди 12 секунди 2 Сподели

Най-четени

АвтомобилиИван Давидов - 17:59 | 28.02.2023

10-те най-здрави премиум „ европейки “

IT НовиниДаниел Десподов - 14:23 | 01.03.2023

Частната компания TAE заяви за ново достижение в региона на термоядрения синтез

IT НовиниТеодора Александрова - 10:03 | 02.03.2023

Samsung трансформира името си в Япония

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

В тази публикация ще създадем обзор върху три функционалности в смарт телефоните и една наклонност от MWC 2023, които се надяваме да станат доста по-разпространени в бъдеще. Ако имаме шанс, след няколко години най-малко някои от тези функционалности ще се смятат за стандарт, а ние ще си спомняме за това ревю като за значимия миг, в който те са навлезли.

Nokia G22 и опцията за независим ремонт

На MWC 2023 HMD, компанията производител на Nokia направи огромна реклама на това какъв брой елементарен за поправяне ще бъде идният Nokia G22. Компанията си партнира с iFixit – уебсайт за продажба на аварийни елементи, който ще продава нужните елементи за телефона в продължение на пет години след стартирането му на пазара, а също по този начин ще има и елементарни онлайн управления за нормални поправки като промяна на строшен екран, изтощена батерия или нередовен порт за зареждане.

Само по себе си това (за щастие) не е изключително неповторимо през 2023 година. Samsung и Гугъл също неотдавна оповестиха партньорства с iFixit за продажба на аварийни елементи за своите телефони, а даже Apple започва лична стратегия за независим ремонт. По-интересното е в тази ситуация е, че HMD се е съветвала с iFixit във връзка с действителния дизайн на Nokia G22, с цел да го направи по-лесен за ремонт преди всичко.

Вицепрезидентът по бизнес развиване на iFixit Крис Брос сподели на кореспондент от The Verge, че това не е първият случай, в който производител се съветва с тях по отношение на дизайна на продуктите си. Просто нормално те не са толкоз склонни да разгласят присъединяване на iFixit, колкото HMD.

 Смяна на батерията на Nokia G22. Снимка: Оуен Гроув / The Verge

Въпреки че процесът на замяна на батерията на Nokia G22 може да наподобява доста комплициран, той е нищо спрямо това, което се изисква за осъществяване на сходни поправки на последните модели смарт телефони на други производители. За подмяната на батерията на Nokia G22 са нужни 19 стъпки, за Гугъл Pixel 7 Pro – 27 стъпки, а за Samsung Galaxy S22 Ultra – цели 60 стъпки. И не забравяйте, че както Гугъл, по този начин и Samsung също продават аварийни елементи посредством iFixit. Самото отваряне на Pixel или Galaxy изисква да загреете телефона, с цел да разтопите лепилото – мудна и сложна задача, а откакто го отворите, може да се сблъскате с „ една камара “ винтове, които би трябвало да развиете, с цел да достигнете до съответните акумулатори. Разликата е денонощно спрямо това, което е показано в управлението за ремонт на батерията на Nokia G22 на iFixit

Но с цел да не забравяме, задачата на подобряването на опциите за ремонт на телефони като Nokia G22 е да се подсигурява, че те ще могат да се употребяват по-дълго време, а не да се принуждават хората да ги заменят, когато се появи незначителна щета в тях. Но хардуерът е единствено половината от историята, когато става въпрос за продължителност, и HMD евентуално не съумява да реализира другата половина: софтуера. Nokia G22 ще получава единствено две години актуализации на главните версии на Android и три години актуализации на сигурността, което не е толкоз впечатляващо спрямо интервалите на поддръжка, предлагани от Гугъл и Samsung за някои от техните (все отново по-скъпи) устройства.

Фъргюсън от HMD споделя, че този междинен интервал на поддръжка се дължи на относително наличната цена на G22 от 149,99 GBP (179 евро).

„ Да, би било безусловно фантастично да можем да предложим по-дълъг интервал на поддръжка, само че всички тези неща си имат цена “, сподели той на брифинг преди оповестяването на телефона.

Достатъчно е да се каже, че би било отлично HMD да откри баланс, който да разреши на хардуера и софтуера на телефона да останат изрядни за години напред. Но като първа стъпка Nokia G22 съставлява в действителност обещаващо бъдеще за главните устройства, които могат да бъдат ремонтирани бързо и елементарно. Надявам се, че други производители обръщат внимание, че HMD ще предложи сходна опция в телефоните си.

Xiaomi 13 Pro и по-големите датчици на камерата

Въпреки че Galaxy S23 Ultra на Samsung влезе в заглавията поради своята 200-мегапикселова съществена камера, Xiaomi 13 Pro евентуално има по-интересен хардуер на камерата. Устройството беше оповестено за китайския пазар през декември предходната година, само че получи своята интернационална премиера на MWC. На пръв взор 50-мегапикселовият датчик на главната му камера може да не звучи прекомерно вълнуващо, само че особеното в хардуера му Sony IMX989 е неговият размер.

Това е 1-инчов датчик, което може и да не значи безусловно, че е с размери от един инч от ъгъл до ъгъл, само че все пак значи, че е доста по-голям от множеството други датчици за камери на смарт телефони. По-големите датчици нормално значат по-големи пиксели, а при равни други условия това значи, че имате камера, която събира по-добре светлината. По-големите датчици могат да доведат и до по-малка дълбочина на рязкост, тъй че е малко по-лесно да получите натурален размазан декор на фотосите си.

 Камерата на Xiaomi 13 Pro. Снимка: Джон Портър / The Verge

Снимките на дневна светлина наподобяват ясни и чисти, а нощните – приятни и естествени. Изглеждат съвсем като нещо, което бихте очаквали да излезе от независима камера. Особено впечатляващо е, когато снимате от близко, с помощта на комбинацията от висока подробност на обектите и естествена дълбочина на рязкост на фона.

Снимките са на GSMArena.com

Xiaomi 13 Pro надалеч не е първият смарт телефон, който има датчик от 1-инчов вид. Panasonic направи подобен преди години, неотдавнашният X90 Pro на Vivo беше оборудван с подобен, а даже Xiaomi употребява солидния датчик на Sony в миналогодишния 12S Ultra. Но 13 Pro се усеща като важен, тъй като е елементарен на външен тип, всеобщ телефон от марка, която стана много известна в доста страни и не е извънреден за китайския пазар като 12S Ultra.

През последните години историята на смарт телефон фотографията е история на изчислителната снимка – потреблението на все по-мощни процесори за смарт телефони, с цел да се преодолеят рестриктивните мерки на относително дребните датчици на камерите на телефоните. Но Xiaomi 13 Pro може да ви развълнува за бъдещето, в което смарт телефоните могат да оферират комбинираните преимущества както на мощния програмен продукт, по този начин и на хардуера на камерата.

Realme GT3 и по-бързото зареждане

Докато Apple се задоволява да се придържа към скорости на бързо зареждане от 20 до 30 W даже за своите флагмански iPhone-и, производителите на Android подвигат летвата все по-високо. Най-новата компания, която се пробва да се пребори за короната на бързото зареждане, е Realme, която разгласи интернационалната премиера на съвместимия с 240W бързо зареждане Realme GT3 на MWC 2023. Realme твърди, че тази мощ е задоволителна, с цел да зареди батерията на телефона с потенциал oт 4600 mAh до 100% за девет минути и половина.

Realme твърди, че нейният телефон и 240W технология за зареждане SuperVOOC са снабдени с задоволително защитни ограничения, с цел да защитят здравето на батерията, и че даже след 1600 цикъла на зареждане батерията на телефона към момента ще може да поддържа 80 % от заряда си. Ако зареждате телефона почти един път на ден, това значи относително здравословен живот от над четири години, а за съпоставяне, в уеб страницата за поддръжка на Apple се споделя, че батериите на компанията са пригодени да поддържат 80 % от заряда си единствено за 500 цикъла на зареждане.

Но това са лабораторни резултати и е разбираемо, че хората са скептични във връзка с издръжливостта в действителния свят. В последна сметка е по-добре да изчакате този тип устройства да бъдат на пазара задоволително дълго, с цел да забележим по какъв начин ще се оправят на процедура.

Бързото зареждане с мощ 240 W може да бъде потребно като авариен вид

240W скорост на зареждане не са изключително нужни за ежедневна приложимост. Не е належащо всекидневно и функционалността за сателитна съгласуваност в iPhone. Или функционалността 100-кратното „ галактическо нарастване “ на Samsung, само че когато се нуждаете от тези функционалности ще се радвате, че ги имате в своя джоб.

Вероятно множеството хора, които си купят Realme GT3, ще продължат да го зареждат през нощта, както постоянно са го правили, само че когато един път годишно възникне изключителна обстановка, когато им следва полет, само че са не запомнили да заредят телефона си през нощта или не желаят да прекарат остатъка от значим работен диалог, вързани към кабела за зареждане, откакто са получили предизвестие за „ изтощена батерия “, функционалността за 240W бързо зареждане може да послужи за тази значима цел.

Като аварийна функционалност, която да се употребява в изключителни обстановки, концепцията повече телефони да разполагат с тези неуместно бързи варианти за зареждане в действителност е добра. От друга страна, 300-ватовото зареждане на Xiaomi наподобява леко пресилено.

Honor Magic VS и конкуренцията при сгъваемите устройства

Последната точка не е толкоз съответна характерност, колкото всеобхватна наклонност, само че с наслада виждаме, че 2023 година се обрисува като годината, в която най-сетне започваме да виждаме малко повече конкуренция при сгъваемите смарт телефони. Да, Samsung от години пуска устройствата си от сериите Z Fold и Z Flip, само че отвън Китай (където производителите по-бързо възприеха сгъваемите устройства) конкуренцията е относително дребна, като се изключи инцидентните устройства на Motorola или Huawei.

Тази година като че ли има смяна. Точно преди MWC, Oppo направи интернационална премиера на сгъваемия Find N2 Flip, а на ревюто Honor разгласи цените и възможна интернационална премиера на сгъваемия си Magic VS, а ОnePlus съобщи, че възнамерява да пусне собствен сгъваем смарт телефон през втората половина на тази година.

Най-малкото, повече устройства значат по-голяма конкуренция във връзка с цената и функционалността, без значение дали посредством предложение на по-голям и по-полезен екран с похлупак от рода на Z Flip 4 на Samsung или по-издръжлива структура на пантата на Magic VS (която е оценена на 400 000 цикъла на прегъване спрямо 200 000 за Z Fold 4 на Samsung). Тези устройства ще накарат Samsung да се конкурира със личните си достижения. Пазарът на сгъваеми устройства несъмнено се разгорещява.

Устройствата, които могат да бъдат ремонтирани бързо елементарно, свръх-бързото зареждане и по-големите датчици на камерите може да наподобяват малко нишови, само че има действителен късмет тези функционалности да станат всеобщи през идващите години.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР