НОИ с важна информация за преизчислението на трудовите пенсии, за

...
НОИ с важна информация за преизчислението на трудовите пенсии, за
Коментари Харесай

НОИ преизчислява 400 000 пенсии, може служебно или със заявление

НОИ с значима информация за преизчислението на трудовите пенсии, за лицата, които не престават да работят и се обезпечават след пенсионирането си. 

От 1 април 2024 година пенсиите на работещите пенсионери ще бъдат преизчислени, според спомагателния им застрахователен стаж.

Разпоредбите на Кодекса за обществено обезпечаване нормативно уреждат опцията за преизчисляване на трудовите пенсии, за хората които не престават да поставят труд, за който подлежат на обезпечаване, след пенсионирането си. Според информацията на уеб страницата на Националния застрахователен институт (НОИ) са предвидени два метода за преизчисляване:

1. служебно - с в допълнение добития от пенсионера застрахователен стаж в интервала след отпущането, надлежно - след последното преизчисляване, на пенсията;

2. по заявление на пенсионера - с в допълнение добития осигурителния стаж и застрахователен приход в интервала след отпущането, надлежно - след последното преизчисляване на пенсията, оповестява pariteni.bg.

По първия посочен механизъм служебното преизчисляване на пенсиите, считано от 1 април на годината, се прави, като се зачита положения спомагателен стаж до края на миналата календарна година, без да е належащо подаване на заявки от пенсионерите.

За да се извърши преизчисляването, се вземат поради данните, подадени от осигурителите, а за самоосигуряващите се - данните за импортираните осигурителни вноски, които се отнасят за времето до 31 декември в това число на миналата календарна година и които са налични в осведомителната система на Националния застрахователен институт към 1 март на настоящата календарна година.

Това преизчисляване се ползва за всички пенсионери, които получават персонални трудови пенсии, имат положен стаж през миналата календарна година и не са подали заявление за преизчисляване на пенсията по посочения нагоре втори начин с в допълнение добития след пенсионирането застрахователен стаж и застрахователен приход.

Датата на служебното преизчисляване – 1 април на всяка календарна година – е избрана от законодателя по следните съображения:

- Прилага се обединен метод и идентичен интервал за преизчисляване на пенсиите на работещите пенсионери, като се подсигурява равнопоставеност на всички правоимащи лица;
- Датата е съобразена с регламентираните периодите за подаване на данни от осигурителите (за обезпечените при тях лица) и от самоосигуряващите се лица в Националната организация за приходите – ежемесечно до 25-число на месеца, идващ месеца за който се отнасят. Така данните за последния месец на миналата календарна година постъпват в Националния застрахователен институт през февруари и се обработват за задачите на преизчисляването през март на настоящата година;
- Процедурата, открита в тези времеви рамки, дава опция изплащането на преизчислените, считано от 1 април, размери на пенсиите да се прави в периодите на постоянното месечно заплащане през самия месец април;
- Традиционното следващо осъвременяване по швейцарското предписание на всички трудови пенсии от 1 юли в същата календарна година се прави върху по този начин преизчисления от 1 април размер на пенсиите.

С оглед на това, от Национален осигурителен институт регистрират, че в случай че преизчисляването се прави от 1 януари на всяка година, каквито оферти са правени, това не би донесло спомагателни изгоди за пенсионерите, така като заради обмена на данните и софтуерната обработка на близо 400 хиляди пенсии, заплащането им отново би се осъществило през месец април.

От института акцентират, че при осъществяване на преизчисляването от 1 април всяка година не се пропуща нито един интервал с положен застрахователен стаж след пенсионирането - всяко годишно преизчисляване се прави с спомагателни 12 месеца застрахователен стаж, в случай че работещият пенсионер ги е отработил през предходната календарна година (съответно - с толкоз месеца, колкото са отработени).

Преизчисленият размер на пенсията се изплаща 12 месеца до идващото годишно преизчисляване, като върху него се отразява осъвременяването от 1 юли в съответната година. Така регламентираното служебно преизчисляване на пенсиите, се прави постоянно от една и съща дата всяка година, като всякога се прибавя в допълнение добития от лицето застрахователен стаж от последната календарна година, т.е. пенсията се преизчислява на всеки 12 месеца, като се прибавят до 12 месеца застрахователен стаж, стига пенсионерът да е работил и да е подлежал на обезпечаване в съответния интервал.

На същия принцип се прави и годишното преизчисляване на пенсиите на работещите пенсионери по подадени от тях заявки, въз основа, на което се зачитат положените от тях застрахователен стаж и застрахователен приход (ако това е по-благоприятно) след пенсионирането до датата на преизчисляването.

В тези случаи преизчисляването се прави от 1-во число на месеца, идващ датата на подаване на заявката, и всяка последваща година пенсията се преизчислява през същия месец, без да има значение кой месец от годината е това. Следователно, и по този ред пенсията се преизчислява на всеки 12 месеца, като се прибавят до 12 месеца застрахователен стаж, ако пенсионерът е работил и е подлежал на обезпечаване в съответния интервал.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР